Algemene toeristische informatie over Gorski Kotar

Gorski Kotar .org

Logo Made in Flanders

Vakantiehuis in Kroatie Vlakbij natuurpark Risnjak Dicht bij zee, Zagreb, Plitvice... Een andere vakantie in Kroatie die je toelaat om een groot deel van Kroatie te bezoeken. De ideale uitvalsbasis voor de veeleisende toerist. www.maroflin.com

GEGEVENS

De Kupa River
De Kupa River
Ligging
Gorski Kotar ligt in het noordwesten van kroatie. Officieel maakt Gorski Kotar deel uit van de provincie "Primorsko Goranske". Gorski Kotar is het deel van deze provincie dat ligt in de bergen juist onder de grens met Slovenie. Je zou Gorski Kotar het hinterland van Rijeka kunnen noemen. Delnice een stadje met slechts een kleinde 6000 inwoners is de 'hoofstad' van Gorski Kotar.

Klimaat
Het klimaat in Korski Kotar is in te delen in twee grote delen : een sub-artic klimaat op de plaatsen boven de 1200 meter, met veel sneeuw en vriestoestanden. De lagergelegen delen zijn milder, met meer regen en veel wind. De koudste maand is januari, de warmste is juli. De meest bewolkte maand is september. De gemiddelde temperatuur in januari is -1,2 įC en in juli 16,8 įC.

Vegetatie
De lagergelegen delen (tot 400 meter) zijn begroeid met bladverliezende bomen. De meest voorkomde hier zijn beuken, maar ook olmen, es en linden zijn veel voorkomnde soorten. Op hoogten boven de 400 meter vind je vooral heterogene en homogene bossen, bossen met coniferen en dennen.

Boven de 1000 meter begint het berggebied. Sneeuw, ijs en sterke wind zijn hier de bepalende factors. Beukenbossen groeien in deze bergen. Op de bodem zijn het de gele-maretak, verschillende mossen, varens en jeneverbesstruik die hier de dienst uitmaken.

Op de hoogste plekken, boven de 1400 meter, vind je enkel nog struiken van beuk en wilgen. De sneeuw blijft hier vrij lang liggen. Op de open plekken waar er geen bos is, zijn het graslanden en heidekruid dat de bodem bedekken.

Dieren
De dierenwereld in Gorski Kotar is ook vrij verscheiden voor de betrekkelijk kleine gebied. Je vind er enkele zeldzame vlindersoorten, maar ook de Zwarte Salamander, de Bergkrekel (ook de Alpijnse Krekel genoemd). Meer bekend zijn de verschillende kikkersoorten. Ook een hagedis die haar jongen levend baart is hier een van de zeldzame dieren van Gorski Kotar. In de laagbegroeide plekken leeft de Witte Slang of Aesculapius. Vrees echter niet, ze is zeer zeldzaam ! In de zonnige gebieden vind je echter de meest giftige Europese slang, de Vipera berus, welke eigenlijk een adder is en dus niet direct een dodelijke gifslang. In de rotsachtige gebieden vind je nog meer soorten adders. Al bij al niets om je druk om te maken.
Vogels zijn er ook bij de vleet in Gorski Kotar, niet verwonderlijk als je bedenkt dat dit gebied voor uit bos bestaat.
De ietwat grotere dieren die tot onze verbeelding spreken zijn de Bruine Beren en de wolven. Denk nu niet dat je achter elke boom zal overvallen worden door een beer. Buine beren zijn voorwaar geen Grizly's en zo talrijk zijn ze ook niet. Wolven zijn al helemaal mensenschuw en zul je dus ook niet al te snel tegen het lijf lopen. De wilde kat is een rariteit, en is hier dan ook beschermd. Herten zijn hier ook veel te vinden, al zul je ze sneller op je bord tegenkomen dan in het bos. Er is de laatste jaren nogal teveel op gejaagd. Dat er ook konijnen, woelmuizen, hamsters, eekhoorns, egels en nog veel meer kleinere dieren zijn is vanzelfsprekend in dit bosgebied. De eekhoorns zijn beschermd omdat ze zeldzaam worden !

links
- Toeristische webstek Gorski Kotar (HR - E) www.gorskikotar.hr

file is niet gevonden