Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Mali Losinj

Jachten in de haven van Mali Losinj.
Jachten in de haven van Mali Losinj.
Mali Losinj ligt in de Augustus Baai, de meest omsloten baai van het eiland Losinj. Niettegenstaande Mali het Kroatische is voor klein, is Losinj de grootste gemeente van het eiland en telt een 6500 inwoners. Mali Losinj werd gesticht in de 12-de eeuw toen 12 families zich hier vestigden. De eerste inwoners waren boeren, maar al snel werden het vissers, zeevaarders en schipbouwers. Daardoor verhuisden de meeste nederzettingen richting kust.

van scheepsvaart naar toerisme
De gouden jaren voor Mali Losinj waren de laatste jaren van de 19-de eeuw toen het dorp een maritiem centrum werd. De grote veranderingen in de maritieme industrie die later volgde - de opkomst van stoomboten ten nadele van zeilschepen - leken de toekomst van deze dorpen en steden wel de das om te doen. Tot echter de ontdekking van de voordelen van het goede klimaat op de gezondheid en het toerisme in het algemeen. Een nieuwe veelbelovende tijd brak aan voor Mali Losinj, een pagina werd omgedraaid een nieuwe kwam tevoorschijn.

Dokter Conrad Clar
Op 21 januari 1885 kwam de duitse dokter Conrad Clar, hoofd van het kuuroord Cheichenberg, samen met zijn zoon naar Mali Losinj. Zijn zoon herstelde van een ademhalingsziekte. Zij waren de eerste touristische gasten van Mali Losinj. Hij informeerde zijn collega's van het herstel van zijn zoon en beveelde de streek aan als kuuroord.
In 1887 werd het eerste hotel hier gebouwd. Hotel Vindabona had 13 kamers. Verschillende villa's en hotels door de Oostenrijks-Hongaarse monarchie opgericht dienden het toerisme in de na-oorlogse periode (na 1918).

Top toerisme
Vandaag is Mali Losinj een van de meest bekende toeristische plaatsen aan de Adriatische kust. Elk jaar groeit het toerisme hier en op gans het eiland. Je kan er logeren in otels, op campings en in privaat-kamers. Alleen al in Mali Losinj zijn er meer dan 10 agentschappen waar je kamers kan huren.


Link :
Toeristische dienst Mali Losinj (E)
vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15.