Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Barbat

Het groene Barbat vanuit de lucht gezien.
Het groene Barbat met zijn keienstrand. (c) TZ-Rab

Voor wie via Jablanac met de ferry naar het eiland Rab reist vindt Barban als eerste plek op zijn weg. Daarvoor zie je niet meer dan kale ontboste gebieden.

Traditie & Toerisme
Het leven op Barbat is een mix tussen het traditioneel eilandleven en het toerisme. Veel inwoners verhuren kamers of appartementen aan toeristen en koken zelfs voor hun klanten. De meeste inwoners kweken schapen, maken kaas of hebben een wijngaard en maken wijn. Je kan er dus traditioneel ťn natuurlijk eten.

Keienstranden
Je komt hier natuurlijk niet enkel om te eten. Daarvoor zorgen de nabije stranden. Deze stranden zijn geen zandstranden -die vind je in het noorden van het eiland - maar keienstranden. Voor deze stranden, parallel aan de kustlijn, ligt het eiland Dolin, een lang smal eiland dat deze kust als het ware beschermd. Deze stranden zijn vooral bij windsurfers en zeilers geliefd.

Privaat accomodatie
In dit dorpje zijn er ongeveer 2000 bedden in kamers bij partikuliere verhuurders en een 1000-tal appartementen. Doordat de plek nogal geliefd is door zeilers zijn er ook vele voorzieningen voor boten. Er is een scheepswerf voor herstellingen met een kraan voor boten tot 30 ton, en een droogdok tot 120 ton.

In tegenstelling tot de kale rotsen die je ziet bij het binnenkomen van het eiland is Barbat enorm groen. Dit heeft het te danken aan de Kamenjak, een berg die het dorp beschermd tegen de koude lucht die de Bura vanuit het land richting zee blaast.

fotoalbum "Rab" (40 extra foto's van het eiland Rab)


vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15.