alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.


Autowegenvignet SloveniŽ - zie verder op deze pagina

Alcohol-limiet 0,5 vanaf 17 juni 2008
maandag 28 april
Het is nu officiŽel. Vanaf 17 juni 2008 (en niet 1 juni zoals eerder gemeld) wordt de alcohollimiet in het verkeer terug op 0,5 promille gebracht. Er zijn echter enkele uitzonderingen ! Zo blijft het 0,0 (niets dus) voor jongeren onder de 24 jaar, professionele chauffeurs en chauffeurs met 'punten' op hun rijbewijs. Voor toeristen is er dus in de praktijk maar ťťn uitzondering, namelijk als je jonger bent dan 24 zal je nog even volledig nuchter moeten rijden. De boetes bij overtredingen zijn wel veel hoger nu.


Autowegenvignet voor SloveniŽ vanaf 1 juli 2008
donderdag 10 april
UPDATE 19/4 Uit de Kroatische krant : "De krant Jutarnji list meldt net dat de Sloveense regering een "gele kaart" heeft gekregen van de Europese Commissie omdat buitenlandse chauffeurs ongelijkwaardig zouden worden behandeld bij de invoering van het vignettensysteem. Als straf zou SloveniŽ 130 miljoen euro minder krijgen uit Brussel voor de aanleg van wegen. Het vignet zou namelijk niet verplicht zijn voor dagelijkse weggebruikers (lees: Slovenen)."
Meer info hier zodra die er is !

Vanaf 1 juli dit jaar voert SloveniŽ een vignet in voor het gebruik van hun autosnelwegen en autowegen.

Het vignet komt er ter vervanging van de tol die je nu nog moet betalen op de verschillende stukken autosnelweg.

Het vignet kan men kopen (of beter zal men kunnen kopen) in de benzinestations in de buurlanden nabij de grens en hopelijk ook aan de grensposten.

De prijs zal 55 euro per jaar bedragen, en 35 euro voor een half jaar. De jaar-vignetten zullen echter pas tegen het einde van 2008 beschikbaar zijn en geldig zijn van 1 december tot 31 januari (dus 14 maand). De halfjaar vignetten zullen 6 maanden geldig zijn vanaf de dag van aankoop. Er zijn GEEN vignetten voor kortere periodes beschikbaar !
Motorfietsen betalen respectievelijk 27,50 en 17,50 euro.

Boetes voor het niet gebruiken van een vignet kosten 300 tot 800 euro.


Strand van Medveja wordt vernieuwd.
Woensdag 2 april
Medveja is een klein vissersplaatsje aan de riviŤra van Opatija, gelegen aan de voet van het Ucka-gebergte, dicht bij Lovran. Het staat bekend om zijn prachtige baai, waar een van de mooiste Kroatische stranden ligt : het strand Medveja. De uit Opatija afkomstige onderneming Hemingway bar kreeg een concessie voor 10 jaar voor dit natuurlijke kiezelstrand, dat, zo is aangekondigd, zal worden veranderd in het mooiste en best gefaciliteerde strand van de Adria.
De firma Hemingway bar heeft reeds in Zagreb en Rijeka twee gelijknamige elite horeca-gelegenheden en heeft dus onlangs de
concessie gekregen voor een van de meest herkenbare symbolen van de streek rond Opatija Ė het strand Medveja. Er wordt een
oppervlakte van 50.000 vierkante meter in concessie gegeven, waarvan 31.000 betrekking heeft op de zee en de rest op het vaste land.
Op het vaste land zijn er nog twee horeca-gelegenheden onder concessie: een bar met terras en en pizzeria met terras.
Het strand Medveja zal deze zomer al opnieuw zijn ingericht en ingedeeld in enkele delen. Een deel zal aan het zwemmen toegewezen zijn en zal, als de andere delen, voor iedereen geopend zijn. Een deel zal speciaal voor kinderen zijn en er zal ook een deel komen, zowel op het land als op zee, voor sportfaciliteiten. Een deel van het gebied zal ook heel luxueus worden ingericht. Er komen kleine huisjes met baldakijnen, grote televisies en speciale bediening. Over het hele strand kan eten uit het restaurant worden bezorgd. Een van de curiositeiten en in ieder geval een innovatie in KroatiŽ is dat er op het strand internet-aansluitingen en computers zullen zijn.
Ook zullen er op het strand voorzieningen komen voor massage, cosmetische verzorging, ochtend aerobic en 'after beach party'.
Op het strand zullen 100 mensen werkzaam zijn. Het einde van de voorbereidende werkzaamheden wordt voorzien voor de zomer
van 2009.
vandaag 17-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.