alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een vakantiehuis in een traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info :
www.maroflin.com.


Zadar - Monument voor de zon
zondag 24 februari
Aan de Istarska obala in Zadar kwam de bouw van het monument voor de Zon in de eindfase. Het gaat om de originele kunstinstallatie die bestaat uit 300 zonnepanelen die tussen de plavuizen van de kade worden geplaatst in de vorm van een cirkel met een doorsnee van 22 meter. De Begroeting aan de Zon, dat de titel is van dit monument, staat symbool voor de zon, en de zonnepanelen die overdag de zonne-energie opvangen zorgen Ďs nachts voor prachtige lichteffecten. Het monument wordt dus ingebouwd in de boulevard van Zadar, die de laatste twee jaar veel aandacht trekt van de toeristen en inmiddels een van de stadskenmerken is geworden. Op deze boulevard is namelijk het grote Zeeorgel gebouwd waarmee de stad Zadar een herkenbare architectonische invulling heeft gekregen die in de loop van de tijd ook een bijzondere bezienswaardigheid is geworden. De merkwaardige naam Zeeorgel staat ook voor de uitvoering van een origineel idee. Het orgel ziet er heel eenvoudig en bescheiden uit. Het is gebouwd in de vorm van een trap met gaten in het bovenste deel waaruit geluid komt. Het geluid komt ook uit de horizontale openingen onder in de stenen voorkant van de laatste trede maar wordt niet door de blaasbalg of de luchtpomp gemaakt zoals in het geval bij een gewoon orgel, maar door de golven. De keuze van de tonen en akkoorden is gemaakt naar de muziekschema van klapa (traditionele kleinkoren) gezang. De muziek is altijd anders en hangt af van een aantal factoren: wind, zeestromingen, eb en vloed. Daarom is het niet verwonderlijk dat het orgel helemaal stil is op windstille dagen. Na veel ophef over het zeeorgel waarvan de beelden over de hele wereld zijn gegaan, krijgt Zadar binnenkort nog een heel bijzondere invulling waardoor de stad er definitief anders uit zal zien dan welke stad dan ook.
(Verkeersbureau Zadar) www.tzzadar.hr (c) nieuwsbrief Kroatisch Verkeersbureau.

Romeinse pilaar gevonden in Pula
woensdag 13 februari
Tijdens werkzaamheden aan de riolering in de Istrische stad Pula is een marmeren pilaar gevonden van ruim zeven meter lang en een meter dik. De pilaar stamt uit de Romeinse tijd en weegt ten minste tien ton. In de antieke stad Pula, waar een van de grootste amfitheaters staat, worden regelmatig voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden, maar een pilaar van marmer is ongebruikelijk. Toen IstriŽ onder Venetiaans bestuur viel ( circa 1400-1800) was het namelijk gebruik om antieke objecten van marmer uit KroatiŽ te verschepen naar VenetiŽ. Vermoed wordt dat bijvoorbeeld de troonhemel boven het hoofdaltaar in de beroemde San Marcokerk rust op pilaren uit Pula. Blijkbaar is deze pilaar aan de aandacht van de kunstrovers ontsnapt.

vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.