alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een vakantiehuis in een traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info :
www.maroflin.com.


Roofoverval van de eeuw
maandag 17 maart
Het hoofddepot van de Kroatische Post in Split werd op zaterdag 15 maart door vier overvallers beroofd. De vier gingen er vandoor met niet minder dan 15 miljoen kuna of omgerekend zo'n 2 miljoen euro. Het beroofde kantoor is het hoofddepot voor alle financiŽle transporten in het kanton Split-Dalmatia. Op de beelden van de bewakingscamera is te zien dat de vier gewapende overvallers de post binnenkomen nadat ze de bewakingsagenten overmeesterden en geboeid hadden. De politie is nogal zeker van hun stuk want die deelde mee dat ze de overvallers snel achter de tralies zullen hebben.


Tientallen eilandjes ontdekt !
zondag 9 maart
Tot voor kort leerden Kroaten op school dat voor de Kroatische kust 1185 eilanden lagen. Dat aantal is terechtgekomen op talloze internetpagina's en zelfs in de Kroatische encyclopedie. Door betere meetmethodes blijkt nu dat KroatiŽ maar liefst 1246 eilanden heeft, 61 meer dan gedacht. De eerste systematische telling werd in 1873 uitgevoerd door de Oostenrijk-Hongaarse marineofficier Sobieczky en hij kwam niet verder dan 1121 eilanden.

De recent ontdekte eilanden zijn natuurlijk niet heel groot, maar de nieuwe meetmethode heeft wel gevolgen voor het eiland dat er prat op ging het grootste te zijn: Krk. Die eer gaat nu naar Cres, dat overigens maar een paar honderd vierkante meter groter is. Dat wordt heel wat aanpassingwerk voor boeken, websites en... ook voor Kroatie.org !


Plan verkeersveiligheid.
zondag 2 maart
In een poging om het aantal doden op de Kroatische wegen te verminderen wil men wat gaan veranderen aan de verkeerswetgeving. In Kroatie vallen er in het verkeer 600 doden per jaar, of evenveel als in Nederland met 3,5 keer meer inwoners en 4,5 keer meer wegen. In Belgie vallen er ongeveer 900 doden op een bevolking 2,2 keer die van Kroatie en met een wegennet dat 5 keer zo groot is. Eťn van de maartregelen is het invoeren van een boete van 50000 Kuna (6800 euro!) voor wie dronken achter het stuur zit met meer dan 1,5 pro mille alcohol. Anderzijds zou men het minimum terug optrekken van 0,0 tot 0,5 pro mille (behalve voor professionele en jonge bestuurders). Wat overdreven snelheid betreft zouden er boetes komen van 5000 tot 15000 kuna (680 tot 2000 euro) voor wie 50 km/h meer rijdt dan toegelaten en intrekking van het rijbewijs voor minstens 1 jaar.
vandaag 17-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.