alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Nieuwe veerboten
maandag 27 mei
De grootste rederij van Kroatie, Jadrolinija, heeft er drie nieuwe veerboten bij. Deze zomer worden de nieuwe schepen reeds ingezet. Eťn vaart van het eiland Krk (Valbiska) naar het eiland Cres (Merag) en heeft een capaciteit van 170 voertuigen. Een tweede vaartuig zal de veerdienst Split-Supetar (eiland Brac) bedienen en kan 196 voertuigen vervoeren. De derde boot met een capaciteit van 170 voertuigen vaart vanaf deze zomer op de lijn Split-Vela Luka (eiland Korcula)- (eiland)Lastovo.
Alle uurregelingen van de veerdiensten kan je vanaf nu ook hier op kroatie.org terugvinden.


Extra ziekenwagens.
donderdag 22 mei
Met het oog op het naderende toeristisch seizoen komen er vanaf vandaag 14 nieuwe ambulancepunten. Deze punten zijn verspreid langsheen de autosnelwegen. Zodoende kan er nog sneller hulp geboden worden bij ongevallen. Ook Vir en Vodice krijgen hun eigen ambulancepunt. Vir is een klein eiland verbonden met het vasteland via een vaste brug, nabij Zadar. Er wonen niet zoveel mensen op Vir, maar tijdens de zomermaanden lijkt het Benidorm wel. Vodice is ook een zeer populaire vakantiebestemming nabij Sibenik met tienduizend inwoners, maar met een veelvoud aan toeristen in de zomer.


Vignet II
vrijdag 9 mei
Onnodig te vertellen dat de Kroaten niet echt warm lopen voor het Sloveense autowegenvignet. De Kroatische krant Jutarnji List publiceerde onder andere een kaart met mogelijkheden om door Slovenie te rijden zonder de snelwegen te gebruiken. Ze rekenden ook uit dat het doorkruisen van Slovenie vanuit Oostenrijk richting Zagreb (Graz - Maribor - Zagreb) je slechts 14 kilometer autosnelweg op je route vindt en dit over een totale afstand van 90 kilometer. Daarvoor betaal je dan als toerist 35 euro. Aangenomen dat je dezelfde weg naar huis terug neemt kost je deze 28 kilometer dus 1,25 euro per kilometer ! Dit is wel een extreem voorbeeld, maar veel Oostenrijkers en Duitsers zullen genoodzaakt zijn deze route ten nemen.
De door Nederlanders en Vlamingen veel gebruikte route van de Karavanken tunnel over Ljubljana richting Rupa (totaal 320 km) heeft 3 stukken snelweg, samen 100 kilometer of 200 h/t. Dit is nog steeds 17,5 eurocent per km. Ter vergelijking, de snelwegen in Kroatie kosten gemiddeld 5,5 eurocent per km.


Vignet Slovenie en EU.
donderdag 8 mei
De Europeese commissaris voor transport Jacques Barrot heeft verklaard dat de E.U. de introductie van een tol-vignet steunt als een tijdelijke maatregel. Hij zei er ook bij dat er moet op toegezien worden dat er geen sprake is van discriminatie (tussen Slovenen en andere EU burgers nvdr). Barrot is in contact met de Sloveense regering om te onderzoeken of de maatregel in overeenstemming is met de Europese richtlijnen.
Het ziet er dus naar uit dat wie dit jaar naar SloveniŽ reist met de auto - of er op doortocht is naar bv KroatiŽ - heel wat meer zal moeten betalen dan voorheen.


Nieuwe openingsuren.
dinsdag 6 mei
Een nieuwe wet op de openingsuren voor winkels wordt binnenkort van kracht. Tot nu toe bleven winkels in Kroatie open zolang ze dat eigenlijk wilden. Sommige grootwarenhuizen bleven zelfs 7 dagen op 7 open en zelfs tot 22 uur ook op zondag.
Vanaf nu wordt zondag (en feestdagen) een verplichte rustdag. Er blijven natuurlijk uitzonderingen :
- vooreerst tijdens het toeristische seizoen (1/6 tot 1/10), dan kunnen winkels 's zondags nog openblijven van 06.00 tot 13.00 uur.
- winkels in ziekenhuizen, hotels, campings, schepen, cinema's en concerthallen en kleine kraampjes en bakkerijen kunnen gans het jaar op zondag openblijven in de voormiddag.
- winkels in benzinestations, luchthavens, trein- en busstations, en havens mogen 24/24 en 7/7 open blijven.
De maximum openingstijden gedurende de week wordt beperkt van 6 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds.
vandaag 17-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.