alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie.
Meer info : www.maroflin.com.


Ondergronds kanalenstelsel ontdekt in Split
donderdag 20 november
In het asfalt van een parkeerterrein de Kroatische havenstad Split is na een regenbui een groot gat ontstaan. Tot verbazing van sommigen bleek onder het asfalt een labyrint aan tunnels en kanalen schuil te gaan. Door de tunnels, die soms tientallen meters lang zijn en wel op vijftien meter diepte liggen, stroomt helder water en dus wordt vermoed dat in de buurt een bron moet zijn.

Oudere inwoners van Split waren niet verbaasd, want ze vertelden hoe ze vroeger speelden in de tunnels. Ook de Italianen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog DalmatiŽ bezetten, waren van het bestaan op de hoogte. Ze verborgen er wapens en begroeven er gesneuvelde soldaten.

Historici en speleologen zullen de tunnels verder onderzoeken, want hun ontstaansgeschiedenis is onbekend. Duidelijk is wel dat de meeste tunnels door mensenhanden zijn gemaakt. Op de Kroatische televisie werd gespeculeerd over een verband met het Romeinse paleis van Diocletianus, maar waarschijnlijker is dat de tunnels te maken hebben met een cementfabriek die in de negentiende eeuw op die plaats werd gebouwd.

A6 Rijeka-Zagreb afgewerkt
zaterdag 1 november
De volledige 146,5 kilometer autosnelweg van Rijeka naar de hoofdstad Zagreb is sinds verleden week volledig afgewerkt. Over de volledige lengte is de snelweg een volwaardige viervaks autosnelweg, ook op alle bruggen en in alle tunnels.

De opening vond plaats aan de Tuhobic tunnel in aanwezigheid van Minister van Infrastructuur Ivo Sanader. In zijn toespraak vermelde hij dat de werken aan deze autosnelweg reeds 38 jaar geleden begonnen. Onder het Joegoslavische bewind was deze verbinding nooit prioritair. Ze is echter van groot belang, om de grootste haven van Kroatie en van de Balkan te verbinden met het hinterland.

De totale kostprijs bedroeg 661,5 miljoen euro. Vanaf 1 november zal je 60 kuna tol betalen voor het volledige stuk, voorheen was dat 56 kuna.
vandaag 26-4-19, laatst aangepast op 06-12-15.