alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie.
Meer info : www.maroflin.com.


Niet meer roken cafe of restaurant.
zaterdag 18 oktober
Vanaf eind 2008 zal het in Kroatië verboden zijn om te roken in alle gesloten publiek toegankelijke ruimtes. Café's en restaurants krijgen nog 6 maand om zich 'aan te passen'. vanaf 2009 is het daar dus ook gedaan met roken.

Er was al een gedeeltelijke ban op het roken in bv scholen, maar de naleving ervan werd niet altijd even serieus genomen. Met boetes tot 2100 euro voor de klanten en 21000 euro (eenentwintig duizend !) voor de uitbaters zal de naleving hoogstwaarschijnlijk verbeteren.

Bij de invoering van het rookverbod in de horeca in 2009 zal het enkel nog toegelaten zijn om te roken op de terrasjes van café's en restaurants en in afzonderlijke 'rookruimtes' in restaurants. In die 'rookruimtes' zal men echter geen voedsel of drank mogen serveren.

Gelukkig voor de Kroatische horeca worden in het toeristische seizoen de meeste dranken en maaltijden buiten geserveerd. Dat geluk hebben Vlaamse en Nederlandse horeca-uitbaters niet.

Roken is in Kroatie verantwoordelijk voor 10000 doden en nog eens 3000 doden door passief roken, althans volgens het Kroatisch Ministerie van Gezondheid. 32 % van de Kroaten rookt.

Verdubbeling snelwegen Istrie.
Dinsdag 7 oktober
De Istrian-Ypsilon, zoals de snelweg in Istrie genoemd wordt, zal op termijn een volwaardige snelweg worden met 2x2 rijstroken. Nu is dit nog een snelweg met één rijstrook in elke richting. De werken voor deze verdubbeling zijn deze week gestart en zouden drie en een half jaar duren. Eens de werken voltooid zal er ongeveer 100 kilometer echte snelweg beschikbaar zijn in Istrië. Kostprijs voor dit alles : 313 miljoen euro. Nadat alles voltooid is zal er ook tol per kilometer betaald moeten worden zoals in de rest van Kroatië.

LNG-terminal op Krk
donderdag 2 oktober
De Kroatische regering heeft dinsdag (30/09) beslist om een gasterminal te bouwen op het eiland Krk. De plannen voor de bouw van een vloeibaar-gas-terminal (LNG-terminal) bestaan al enkele jaren. De wispelturige gasleveringen uit Rusland zijn een van de redenen waarom Kroatie en een hoop andere Europeese landen minder afhankelijk willen zijn van Russisch gas. Een tweetal jaar geleden werd reeds een pijplijn voor gas van Pula aan de kust naar Karlovac gebouwd om zo gas vanuit gaswinningsgebieden uit de middellandse zee op het Kroatische net te brengen.
De LNG-terminal wordt een consortium van 8 spelers : drie Kroatische (INA, HEP en Plinacro, samen goed voor 25%) en vijf buitenlandse firma's : 2 Duitse (Transgas/Ruhrgas), een Franse (Total), een Sloveense (Geoplin) en een Oostenrijkse (OMV).
De plannen bestaan al enkele jaren maar zijn nu zo goed als rond. De investering zal 1,43 miljard euro bedragen. De capaciteit zal 10 miljard cubieke meters gas per jaar bedragen. Ingebrukname is gepland voor 2014. Ter vergelijking : een gelijkaardige LNG-terminal is er bv ook in Zeebrugge. Deze heeft een capaciteit van 9 miljard cubieke meter.
(archief Augustus 2007)
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.