alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.maandag 31 augustus
Dubrovnik Wallen breken record(je).
In de eerste 7 maanden van dit jaar bezochten niet minder dan 383 duizend mensen de omwalling van Dubrovnik. Een record, want 1000 meer dan verleden jaar. Maar is dit wel echt goed nieuws ? Duizend bezoekers meer is amper 0,26 % meer of 20 autocars ! Een dag beter weer kan al het verschil gemaakt hebben. Dus lijkt dit nieuws eerder op de goed-nieuws-show van Bajs de minister van Toerisme.

Veel auto's en autocar's, weinig vliegtuigen.
Een ander bericht van Minister Bajs (Toerisme) betreft het aantal toeristen en overnachtingen. Deze gingen respectievelijk 5% en 3% achteruit in de eerste 7 maanden van 2009. Ook hier slaat de crisis toe. Verder wil hij de luchthaven van Dubrovnik gaan ondersteunen aangezien het aantal toeristen die met bus of auto komen 90% uitmaken en de overige 10% wordt verdeeld onder havens en luchthavens. En Croatia Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van KroatiŽ maakte in de eerste helft van dit jaar een verlies van 4,7 miljoen euro (tegenover een winst van 112000 euro winst in dezefde periode van 2008). Ook weer geen goed niews dus.

Split ferry-pier.
Goed nieuws vanuit Split is dan weer het voornemen om de ferry-terminal te vernieuwen. Een investering van 3,82 miljoen euro. De pier wordt 150 meter langer met 2 nieuwe aanlegsplaatsen voor cruise- of andere grote schepen. Tegen Juni 2010 zou die moeten klaar zijn.

Alles bij elkaar was het dus niet zo'n goed seizoen voor het Kroatische Toerisme. Je zou het kunnen houden op de crisis, maar misschien zou een land als KroatiŽ eerder moeten profijt halen uit deze crisis : toeristen die het goedkoper houden door binnen europa te reizen zouden KroatiŽ kunnen kiezen, maar KroatiŽ zou ook goedkoper moeten zijn dan bv Frankrijk. Alleen ontbreekt het in 't algemeen aan goed management. Daar zou dringend eens verandering in moeten komen. Nog te dikwijls is de redenering : "we hebben minder klanten, dan verhogen we onze prijzen maar, zo hebben we 's avonds evenveel in kas", de redenering zou omgekeerd moeten zijn : lagere prijzen, meer klanten, meer inkomsten !
Ook op plaatselijk vlak zouden zowel de gemeentelijke toerisme buro's maar ook de verhuurders zelf meer informatie moeten verschaffen aan toeristen over wat de mogelijkheden zijn. Er is nochthans voldoende gedrukte informatie gratis beschikbaar, alleen komt die niet altijd terecht bij de toerist, dit is een taak van de gastheer. Een service die wel degelijk een verschil uitmaakt ! Volgend jaar misschien ?
vandaag 17-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.