alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een vakantiehuis in een traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info :
www.maroflin.com.


Sacrofaag gevonden in Rijeka
vrijdag 23 januari
Bij opgravingen in Rijeka is een oude Romeinse sacrofaag ontdekt. De opgravingen kwamen er voor de heraanleg van enkele straten die de 'Kosi Toranj' (de 'scheve toren', een oude kerk) moet verbinden met de winkelwandelstraat Korzo.
Experten beweerden dat er in de buurt van de huidige kerk er Romeinse baden en een oudere Kristelijke kerk heeft gestaan uit de 4-de of 5-de eeuw.
Hun beweringen bleken te kloppen, want enkele dagen geleden werd deze sacrofaag gevonden (zie foto). Er werden ook mozaiken gevonden die verwijzen naar een vroeger badhuis.Een nieuw jaar
donderdag 1 januari
Vooreerst m'n allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Als 2009 het jaar wordt waarop je KroatiŽ voor 't eerst bezoekt, dan zal dit jaar je nog lang bijblijven. Vergeet zeker niet om deze webstek goed door te nemen. Hoe meer je weet, hoe minder zorgen je je hoeft te maken ter plaatse. Vergeet ook niet om de zuster-sites te bezoeken om meer info in te winnen over je vakantieplek of de plekken die je wenst te bezoeken.
Is Kroatie voor jou geen onbekende meer, laat je zoveelste reis dan weer een blij weerzien zijn met dit prachtige land en hoogstwaarschijnlijk je vele Kroatische vrienden.

2009 zal voor KroatiŽ een belangrijk jaar worden. In 2009 zal men weten wanneer het land lid wordt van de EU. Vele Kroaten staan te trappelen, anderen staan eerder negatief tegenover dit lidmaatschap. Een ding is zeker : het is noodzakelijk (misschien is het een noodzakelijk kwaad).
Dat Kroatie er klaar voor is mag duidelijk zijn. Overal wordt alles aangepast aan Europeese normen. Dat landen als Bulgarije en RoemeniŽ reeds lid zijn is echter het bewijs dat klaar zijn voor EU-lidmaatschap meer te maken heeft met politiek dan met economie, standaarden en normen.

De enige die nog roet in het eten probeert te gooien is Slovenie. Enkele grensconflicten poogt men als stok te gebuiken om tussen de Kroatische spaken te steken. Of dit zal lukken valt te betwijfelen, het zegt meer over de Slovenen hun mentaliteit dan over het al dan niet klaar zijn van Kroatie. Het Sloveense vignet zal waarschijnlijk bij vele Nederlanders en Vlamingen nog vers op de maag liggen. Ook daar komt er niet direct verandering in. Een korte-termijn-vignet zal er niet zijn voor deze zomer.

Slovenie heeft nochtans een enorm potentieel wat toerisme betreft. Een goede verstandhouding met hun zuiderbuur zou veel beter zijn dan de soms negatieve houding die men nu aanneemt, niet alleen tegenover Kroaten, maar ook tegenover buitenlandse toeristen. Per slot van rekening zijn zowat alle toeristische attracties van Slovenie vanuit het noorden van Kroatie te bezoeken als daguitstap. Ook trekken duizenden toeristen op weg naar Kroatie doorheen Slovenie. Velen daarvan maken de reis in twee dagen. Een tussenstop zou evengoed in Slovenie kunnen dan in Oostenrijk, zelfs een meerdaagse tussenstop zou kunnen. Positieve reklame zou daarbij meer dan welkom zijn. Per slot van rekening zijn de bijna 10 miljoen toeristen die jaarlijks Kroatie bezoeken potentiŽle klanten van de Sloveense Toeristische industrie. En potentiŽle klanten moet je minstens evengoed in de watten leggen dan bestaande klanten.
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.