alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.
Winteruur,lichten aan
vrijdag 23 oktober
In de nacht van zaterdag op zondag wordt het weer winteruur. We mogen dan één uurtje langer slapen, om 3 uur zetten we de klok een uurtje terug. In Kroatie betekent dat niet alleen een uur langer slapen, maar ook vanaf dan terug 24/24 uur met de lichten aan rijden.
Het verkeersreglement werd enkele jaren geleden ingevoerd, en een jaar geleden aangepast. Voorheen moest je gans het jaar dag en nacht met je lichten aan rijden. Nu moet het enkele tijdens de "winter". Om het wat gemakkelijk te maken is deze periode gelijk aan die waarin het winteruur van kracht is.


UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.
vrijdag 1 oktober
Zeven culturele activiteiten zijn in Kroatie erkend als "Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid". Niet te verwarren met de beter bekende lijst van materieel erfgoed (Werelderfgoed) zoals de oude stad Dubrovnik, de Euphrasiusbasiliek in Porec, de Plitvice meren, en nog enkele andere. Deze nieuwe lijst heeft betrekking op tradities, feesten, en zo meer. De zeven uitverkorenen zijn :
- Het carnaval in de streek van Kastav (Rijeka/Opatija).
- Kantwerk in Kroatie (Pag, Lepoglava en Hvar).
- De Kruisprocessie op Hvar.
- De Lente-processie in Gorjani.
- De feestelijkheden van Sint-Blasius, patroonheilige van Dubrovnik.
- Het traditioneel vervaardigen van houten speelgoed in Hrvatsko Zagroje.
- Het zingen in duo in Istrië.
Ook Vlaanderen valt in de prijzen met de Heilig Bloedprocessie van Brugge en een grensoverschrijdende traditie, die van het gebruik van reuzen in optochten in zowel Vlaanderen, Wallonie en Frankrijk. Nederland heeft er voorlopig nog geen.
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.