alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Staking bij Croatia Airlines ?
donderdag 28 januari
Sociale onrust zou kunnen leiden tot een staking bij Croatia Airlines. Een eventuele eerste stakingsdag als waarschuwing zou vallen op 11 februari. Wie die dag een vlucht van Croatia Airlines moet nemen is gewaarschuwd. Hou ook rekening met vluchten van bv. Lufthansa die dikwijls hun vluchten naar Zagreb laat uitvoeren door Croatia Airlines.

Het conflict draait om een voorgestelde loonsvermindering van 20 tot 40 procent van vooral het boordpersoneel. Een overeenkomst tussen directie en vakbonden is afgesprongen. Deze laatsten zien een eventuele loonsvermindering van 5 procent wel haalbaar. Ongeveer 70 procent van de werknemers zouden deelnemen aan een eventuele staking.


2009 was niet goed.
zaterdag 1 januari 2010
Gelukkig Nieuwjaar ! Vanuit Vlaanderen en Nederland zullen er deze nacht en vandaag wellicht enkele duizenden sms-jes met nieuwjaarswensen richting KroatiŽ vertrokken zijn. En een veelvoud in de andere richting. Kroaten zijn nu eenmaal fervente mobiele-telefoon-liefhebbers.

2009 is voor KroatiŽ, net als voor de meeste andere landen, niet zo'n schitterend jaar geweest. Niet alleen economisch, ook niet in de toeristische sector, en politiek - met het plotse ontslag van de premier - was het ook al niet zo'n succes.

Misschien had Kroatie van deze wereldwijde crisis moeten profiteren om toeristen aan te trekken. Meer bepaald die toeristen die normaal de verdere (lees duurdere) bestemmingen kiezen, maar nu voor een wat dichterbij bestemming gaan vanwege hun gekrompen budget. Minister van Toerisme Damir Bajs was dan wel tevreden met een 'niet zo grote daling' - het blijft een politieker, goed was het zeker niet.

Een kort overzicht van het toerisme van Januari tot Juli (de rest van het jaar zal wellicht geen uitzondering zijn en maakt ook niet zoveel uit) :

Het totaal aantal toeristen daalde met 4,88 %, evenals het aantal overnachtingen. Er was in verhouding een grotere daling bij de binnenlandse toeristen t.o.v. de buitenlanders.
Het aantal toeristen die op individuele basis het land bezoekt (65%) tegenover georganiseerde reizen (35%) blijft nagenoeg gelijk.

Slechter nieuws zien we bij de opdeling volgens land van herkomst. Zonder negatief te zijn tegenover bepaalde nationaliteiten, moeten we toch inzien dat je als toeristische gemeente liever een royaal spenderende Amerikaan en een goed drinkende en etende Duitser ziet komen dan pakweg een 'frigobox-toerist' uit Polen of Slovakije (met dank aan Lippens uit Knokke). Hoe meer een toerist uitgeeft, hoe beter voor je economie.

Een overzicht :
Gelukkig blijven de Duitsers komen : 100,43% t.o.v 2008
Ook de Oostenrijkers doen het goed : 104,45%
Bij de andere stijgers vinden we dan Polen met 110 % en Slovakije met 102 %.
Bij de dalers vinden we dan Slovenie (94.6%), Czechie (93.3%), Italie (98%), Nederland (93%), Hongarije (81%) en Frankrijk (91%).
De Duitsers, Slovenen, Oostenrijkers en Italianen blijven met hun vieren goed voor bijna de helft van alle toeristen en gaan er samen slechts 0,7% op achteruit. Een goede zaak voor Kroatie dat hun vaste klanten trouw blijven. Maar dit betekend ook dat de nieuwe markten blijkbaar afhaken.

Soort van accommodatie :
In het kort : gaan achteruit : Hotels, appartementen, grote vakantieoorden, jachthavens en kuuroorden. Vooruit gaan campings, hostels (jeugdherbergen) en niet-gecatalogiseerde accommodaties. De private kamers en appartementen gaan slechts lichtjes achteruit. Conclusie : de duurdere gaan achteruit (jachthavens met maar liefst 18,5%) en de goedkope verblijven gaan vooruit. ook geen goed nieuws dus.
De top drie is hotels, privaat en campings. Samen goed voor bijna 80% van alle overnachtingen.

Streken
Bij de bekende toeristische districten zijn dit de stijgers in aantal overnachtingen : Lika-Senj (=Plitvice meren) (103,5%) en opmerkelijk Osijek en Vukovar die een stijging kende in overnachtingen maar een daling in aantal toeristen. Blijkbaar slagen ze er daar in om hun toeristen langer te doen blijven.
De rest zijn dus allemaal dalers : Kvarnerbaai en Gorski Kotar (96%), Zagreb Stad (88.8%), Dubrovnik (96%), Istrie (96%), rest van Dalmatie (93%).

Conclusie
Die is snel gemaakt. Geen goed nieuws, veel dalende trends en de stijgers zijn eigenlijk ook geen goed nieuws. Laat ons hopen dat men er de juiste conclusies uit trekt. Mijn eerste conclusie zou zijn : weg met Bajs, hij bakt er niets van !
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.