alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.JA in Sloveens referendum
maandag 7 juni
In een referendum dit weekend hebben de Slovenen gekozen voor het beslechten van een grensconflict voor een internationaal tribunaal.
Het grensconflict is een 20 jaar oud probleem tussen Kroaten en Slovenen dat dateert uit de periode dat beide landen zich afscheurden van het oude Joegoslavië, en draait om de juiste grens in de Piran-baai.

Een krappe meerderheid van 51,5 % sprak zich positief uit en 42 % van de Slovenen gingen hun keuze uitbrengen. De definitieve uitslag komt er op 14 juni, maar zal hoogstwaarschijnlijk niet meer wijzigen.

Het oplossen van dit probleem (dat nu weliswaar nog niet opgelost is, maar men is het eens dat dit EU-tribunaal een definitieve uitspraak zal doen) is zeer belangrijk voor de toetreding van Kroatië tot de EU. Jaren lang vertraagde Slovenië de toetreding omwille van dit grensconflict.
Onder normale omstandigheden zou Kroatië kunnen toetreden in 2012, al moeten er nog enkele kleiner obstakels genomen worden. Eén ervan is het probleem van de vele scheepswerven die allen bestaan dankzij overheidssteun.

Het tribunaal zal uit 5 leden bestaan : één Kroaat, één Sloveen en 3 internationale leden uit de EU.
vandaag 17-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.