alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Overgewicht ook in Kroatie een probleem.
woensdag 17 maart
Obesitas is ook in Kroatie een groot probleem. Niet minder dan 80% van de mannen en 50% van de vrouwen wegen te veel. Volgens de "Association for the Prevention of Obesity" worden elk jaar meer en meer kinderen obese, wat ook in hun later leven voor gezondheidsproblemen zorgt. Op een ronde tafel conferentie in Zagreb werd nogmaals benadrukt dat het geen individueel probleem is, maar een probleem van gans de gemeenschap, aangezien één op vijf Kroaten medicatie neemt die rechtstreeks of onrechtstreeks met obesitas te maken heeft. Het meest zorgbarende probleem is dat 11% van de kinderen op de basisschool reeds kampt met obesitas. Verkeerde voeding en een te kort aan beweging zijn de grootste oorzaken.
De kleuterscholen in Zagreb werden als goed voorbeeld geprezen. Zij introduceerden drie jaar geleden menu's voor gezonde voeding.


Zware sneeuwval
woensdag 10 maart
Lika en Gorski Kotar en delen van het noord-westen van Kroatie kampen met zware sneeuwval en hevige wind. Door deze weersomstandigheden zijn het noorden en het zuiden van het land bijna van elkaar afgesneden.
Automobilisten werden gevraagd om zich te voorzien op winterse omstandigheden, of beter nog, thuis te blijven indien mogelijk.
Ook aan de kust heerste er een felle wind. In de bergstreken van Gorski Kotar en Lika viel er in één nacht 40 cm sneeuw, met moeilijk berijdbare wegen als gevolg. Sommige wegen werden afgesloten.
De ferrydiensten van het vasteland naar de eilanden Pag, Rab, Cres en Brac werden stopgezet en vele catamaran's bleven in de havens vanwege te veel wind. Busdiensten van Zagreb richting Split rijden met vertraging.
Vanaf vrijdag blijven de temperaturen overdag boven het vriespunt in bijna alle streken en zal er ook geen neerslag meer zijn.
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.