alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Peljesac brug...
zaterdag 23 oktober
Er lijkt geen eind te komen aan de moeilijkheden rond deze brug. Een korte opfrissing : om de snelweg naar zuiden tot in Dubrovnik te kunnen doortrekken zou deze normaal gesproken door een stukje BosniŽ moeten lopen. Neum, slechts 25 km kust, grondgebied van BosniŽ, snijdt het zuidelijke deel van DalmatiŽ af van de rest van KroatiŽ. Een erfenis uit de tijd van Napoleon. Daarom nam men de - wijselijke - beslissing om de snelweg over een brug naar het noordelijke deel van het schiereiland Peljesac te leiden. Van daar kan de snelweg dan verder doorlopen tot Dubrovnik.
De eerste bezwaren kwamen van de BosniŽrs. Die vreesden dat hun vrije scheepvaart belemmerd zou worden door de brug. Dat was 2005. Ondertussen is de bouw van de bruggehoofden en de toegangswegen reeds enkele jaren aan de gang. De recente financiŽle crisis heeft deze werken reeds op een laag pitje gezet.
De HC (Hrvatske Ceste), de Kroatische Wegenbouw(staats)firma heeft nu de overeenkomst met de aannemers volledig stilgelegd wegens geen geld meer. Verleden jaar werd al beslist om de toegangsweg te reduceren van 4-vaksbaan tot 2-vaksbaan.
De Peljesac-brug, eens afgewerkt, zou de tweede langste in Europe worden met z'n 2374 meter.
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.