alles over Kroatie naar desktop-versie Vakantiehuis Maroflin
Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.


Brand in Olympisch Centrum Bjelolasica
woensdag 26 januari

In de nacht van maandag (24.01.11) op dinsdag heeft een zware brand het hoofdgebouw van het Olympisch Centrum Bjelolasica volledig verwoest.
De brand brak uit tussen 2 en 3 uur 's nachts. Bewoners en werknemers werden allemaal tijdig in veiligheid gebracht. Er vielen geen gewonden. Voor de aanwezige toeristen werd andere accomodatie voorzien.

Een oorzaak is er nog niet gevonden, maar de brand zou ontstaan zijn in de ruimte waar de verwarmingsketels staan. Behalve kamers zijn er in dit hoofdgebouw ook een restaurant en een fitnessruimte.

In het centrum werken 170 mensen. De heropbouw zou tussen de zes maanden en ťťn jaar duren.

Bjelolasica is het paradepaardje van de Kroatische wintersport. Maar ook tijdens de zomer is er volop bedrijvigheid. Verdeeld over vijf paviljoenen zijn er 136 kamers met in totaal 324 bedden. De Kroatische overheid investeerde de laatse jaren vele miljoenen in dit centrum. Er zijn nog plannen voor een sporthal, zwembad en andere sportaccomodaties.

Bjelolasica ligt op de grens van Goski Kotar en het graafschap Karlovac nabij het dorp Jasenak op zo'n 130 km van de hoofdstad Zagreb.Dienstregeling ferry's 2011
zondag 16 januari

Jadrolinija - de grootste ferry-rederij van KroatiŽ - heeft zijn dienstregeling voor 2011 bekendgemaakt op haar webstek. Je vindt er de dienstregeling voor zowel de wintermaanden als de zomermaanden.
Behalve Jadrolinija zijn er nog enkele andere rederijen die ferrydiensten uitbaten. Een volledig overzicht vind je vanaf vandaag op deze webstek hier : dienstregeling veerdiensten KroatiŽ.


Het Andere KroatiŽ - Gorski Kotar
zaterdag 15 januari

Iedereen kent KroatiŽ als het land met een lange kustlijn, duizend eilanden en langsheen die kustlijn enkele klassieke historische steden. Maar er is veel meer in Kroatie. Op slechts een paar kilometer landinwaards kan je een heel ander Kroatie ontdekken.

Zo is er de bergstreek ten oosten van de Kvarnerbaai : Gorski Kotar. Deze streek brengt een totaal ander beeld dan het Mediterrane aan de kust. Hier heel wat minder kreeften, inktvis, zeebaars of scampi. Wel vlees, forel, strudel en wild.

Ook het leven is er anders. Rustiger maar ook harder. Vooral in de wintermaanden is het hier voor velen 'overleven'. Het grootste zomerse tijdverdrijf is "brandhout". Brandhout zagen, klieven, stapelen en herstapelen.

Maar wat doe je hier zal je je afvragen. Wel, allereerst genieten van de natuur. Voor de wandelaar en natuurliefhebber is het hier een paradijs. Er zijn wandelpaden, rivieren, grotten, bossen en bergtoppen te ontdekken. Lekker eten kan je hier natuurlijk ook en anders dan aan de kust. Er is hier ook nog heel wat historisch erfgoed dat de moeite waard is : oude (water)molens en smidse's, kastelen uit de tijd van de Frankopans en de Zrinski's en ook hier nog : carnaval.

Blijf dus niet elke dag aan het strand liggen deze zomer !
vandaag 19-6-19, laatst aangepast op 06-12-15.