Algemene toeristische informatie over Kroatie

KroatiŽ.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuizen in Kroatie   Nieuws : Nieuwe dienstregeling ferry's ZOMER 2015  • .

Met de auto

Snelwegbrug doorheen Istrie
Prettiger rijden met de auto dankzij nieuwe snelwegen.
voor je vertrekt - tijdens de reis - ťťn of twee dagen - tol en vignetten onderweg - nuttige links

Vanuit Vlaanderen of Nederland ben je met de wagen in ťťn of twee dagen in KroatiŽ. Afhankelijk van waar je vertrekt - het noorden van Nederland of Voeren in Vlaanderen - of waarheen in KroatiŽ je reist - Opatija of Dubrovnik ligt de afstand tussen de 1300 en de 2000 kilometer.
Een goede route plannen kun je best met een on-line routeplanner zoals bv. www.map24.com, of natuurlijk nu ook Google Maps


Voor je vertrekt : Zorg dat uw auto technisch in orde is. Zomaar vertrekken met uw wagen is vragen om problemen. Enkele simpele controles zoals bandenspanning, toestand van de banden, oliepeil, enz.. kosten weinig moeite. Controleer ook hoelang het geleden is dat uw auto een onderhoud kreeg. Misschien ga je over het aantal kilometers tijdens je reis. Beter 1000 km te vroeg op onderhoud gaan dan 1000 te laat. Denk er ook aan dat je auto gedurende deze reis veel meer belast wordt dan op normale dagen : zwaarder geladen, veel langer rijden, warmer weer...
Zorg ook voor een reisverzekering. Zowel voor uw wagen en bestuurder als voor uw inzittenden. Je weet niet hoe gelukkig je kunt zijn als je ze nodig hebt. (Zie ook bij links onderaan).
Nog een tip : neem een lijst mee met de concessiehouders van uw automerk in KroatiŽ en in de landen die je kruist. Meestal vind je al zo een lijst bij uw auto-handleiding. Op het internet vindt je misschien een meer aangepaste lijst.
Overnachting onderweg : tijdens het hoogseizoen is het zeker aan te raden om voor je vertrek (liefst zelfs enkele weken of maanden op voorhand) een kamer te reserveren. 's Avonds na een vermoeiende reis in 't donker naar een hotelletje zoeken is niet zo aangenaam. In je wagen slapen nog veel minder.


Tijdens de reis : Stop regelmatig. Denk eraan dat van bv Aalst naar KroatiŽ (Opatija - 1360 km) het 15 tot 17 uur reizen is. En geloof mij dat verschil heeft niets te maken met 100 of 180 km/h rijden. Het heeft enkel te maken met vlot of minder vlot verkeer, veel of weinig files. Als je om 7.00 uur vertrekt ben je bv om 11 uur ter plaatse. Onderweg 3 maal 10 minuten extra stoppen om even de benen te strekken maakt dat je dan om 11.30 ter plaatse bent. Maakt dat een verschil ? Ja in het reiskomfort, neen niet in je verblijf.
Denk eraan dat je sowieso toch enkele goede redenen hebt om te stoppen. Je moet minstens 1 maal tanken. Je moet een vignet kopen voor Oostenrijk, 2 maal eten enz...(Een vignet voor Oostenrijk kun je ook hier al kopen in de VAB-kantoren of ANWB-kantoren). En nu heb je ook een autowegenvignet voor SloveniŽ nodig.

Neem ook je tijd om te eten en eet geen zware slaapverwekkende maaltijden. Pasta's zijn een goed idee.


Eťn dag of twee dagen : Heb je de tijd, doe de reis dan in twee dagen. Vanuit Vlaanderen tot Opatija in het noorden van KroatiŽ is het 1360 km. Een trip die je met twee bestuurders in ťťn dag kan doen. Als enige bestuurder de ganse trip maken in ťťn dag is eigenlijk niet verantwoord. Rij je verder dan Opatija dan is het steeds aan te raden om uw trip in twee dagen te plannen. Vanaf Postojna (afrit in SloveniŽ van het laatste stuk autosnelweg richting KroatiŽ) is het nog een 60-tal km tot Opatija, maar ze lijkt een eeuwigheid te duren. Van het noorden naar het zuiden van de Dalmatische kust is er nu wel al een autosnelweg, maar het blijft nog een hele trip naar het zuiden. Zie ook Algemeen -> verkeer .Tol en vignetten onderweg
Vanuit Nederland/Vlaanderen :
- Nederland, Belgie, Duitsland :NIETS
- Oostenrijk via Salsburg/Villach :
--- Vignet voor autosnelwegen : 8,50 euro voor tien-dagenvignet dus meestal x2.
--- Tunnels op Tauerenautobahn : 11,00 euro enkel.
--- Karawankentunnel : 7,0 euro enkel (de opbrengst is voor Oostenrijk ťn Slovenie)
- Oostenrijk via Graz (& Zagreb) :
--- Vignet voor autosnelwegen : 8,50 euro voor tien-dagenvignet dus meestal x2.
--- Tunnels A9 : 13,00 euro enkel.
- Slovenie : autowegenvignet van 1 week (15 euro) of 1 maand (30 euro)

In totaal kost een heen/terug rit voor een veertiendaags verblijf op iets minder dan 100 euro.
Daarbij komt dan de snelweg in Kroatie die afgerekend wordt aan tolhuisjes waarbij je dus per verreden km betaald.
Zie ook toltarieven

Links :
Autovakantie KroatiŽ : www.zoover.nl/kroatie
Pech onderweg : www.vab.be
Tol/Vignet-tarieven : www.vab.be klik op 'verkeer in Europa -> toltarieven'
Tarieven op Kroatische snelwegen : toltarieven
Routeplanner : www.ViaMichelin.com of deze nieuwe zeer goede www.map24.com.
Auto huren ? zie rubriek vliegtuig onderaan.vandaag 4-3-15, laatst aangepast op 29-05-14. © Hans Van Mulders