>

Met het vliegtuig

KroatiŽ heeft verschillende luchthavens. De grootste - maar deze is naar internationale normen 'klein' - is die van de hoofdstad Zagreb. Andere internationale luchthavens zijn deze van Pula (IstriŽ), Split en Dubrovnik. Dubrovnik, Split en Pula zijn in de zomer de 'toeristische', zeg maar 'charter' luchthavens.


Nieuwe vliegtuigverbindingen !

DE laatstge jaren zijn er heel wat nieuwe goedkope verbindingen naar KroatiŽ.
Vooreerst is natuurlijk nog altijd Ryanair dat vanuit Charleroi naar Pula, Rijeka en Zadar vliegt.

Welke luchtvaarmaatschappij en welke luchthaven je kiest kan afhankelijk zijn van de plaats waar je je vakantie wil doorbrengen maar soms kan ook de prijs van een ticket doorslaggevend zijn. Zorg ervoor dat je bij het boeken van je vlucht eerst goed rond kijkt naar de goedkoopste vliegtickets. Regel ook het lang parkeren schiphol van te voren, dit bespaart je een hoop geld.

Voor een vakantie naar KroatiŽ kan je ook terecht bij Neckermann. Zij verzorgen vanuit Nederland en BelgiŽ verschillende betaalbare vakanties naar KroatiŽ.

Germanwings
De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings vliegt vanuit Keulen/Bonn naar Zageb. Elke dag behalve op Zaterdag is er ťťn vlucht heen en ťťn terug. De vluchturen verschillen nogal naar gelang de dag van de week. De vlucht duurt 1 uur 30 minuten, en dankzij de nieuwe autosnelwegen ben je op minder dan 2 uur aan de Adriatische kust. Een andere interessante verbinding is deze vanuit Keulen naar Split. Vijf maal per week en ook op zaterdag (afhankelijk van het seizoen). Voor diegenen die DalmatiŽ willen ontdekken is dit een ideale verbinding.
Op de webstek van Germanwings vind je een volledig vliegrooster.

TUI-fly (voorheen Hapag-Lloyd)
Deze vliegtuigmaatschappij, beter bekend om zijn containerschepen (Hapag-Lloyd) of nu van de touroperator TUI, vliegt ook vanuit Keulen/Bonn maar naar Rijeka. Een nog kortere verbinding naar de Adriatische kust.
In het zomerseizoen zijn er 5 vluchten per week.
Op de webstek van TUI fly vind je een volledig vliegrooster.
Sedert 2009 zijn de verbindingen naar Rijeka, Split en Dubrovnik overgenomen door het Duitse Air Berlin. webstek van Air Berlin

KŲln-Bonn luchthaven
Deze 2 luchtvaartmaatchappijen vertrekken vanop de luchthaven van KŲln/Bonn.
De luchthaven van Keulen/Bonn is een regionale luchthaven op 15 km van het centrum van Keulen. Vanuit Bonn is het ook slechts 25 km naar de luchthaven. Keulen is vanuit Brussel bereikbaar in twee en een half uur met de trein (IntercityExpress of Thalys). Vanuit Amsterdam is het ook een 2,5 uur reizen zonder overstap. Info bij www.nmbs.be of bij de Nederlandse Spoorwegen
De S-Bahn van het hoofdtreinstation Keulen naar de luchthaven is de S13. Deze rijdt om de 20 minuten en doet er 15 minuten over. Met de taxi doe je er ongeveer 20 minuten over naar het centrum van Keulen en betaal je rond de 20 euro. Parkeren aan de luchthaven kost je tussen de 4.5 en de 6 euro per uur voor de korte termijn.
Langparkeren is niet zo duur. Voor 1 week betaal je 39 euro, bijkomende weken betaal je 29 of 19 euro.
webstek luchthaven Koln/Bonn
Regionaal openbaar vervoer Keulen/Bonn.Zagreb
De luchthaven ligt op een 20-tal kilometer ten zuiden van het centrum van de hoofdstad. Vanaf de ring rond Zagreb is het 10 km vanaf de afrid 'zuid'. Er is elk half uur een pendelbus naar het 'busstation' van Zagreb. zie ook rubriek openbaar vervoer - shuttle luchthaven.
De luchthaven zelf heeft iets van een regionale luchthaven. Denk aan Deurne of Charleroi. Niet te groot, geen geloop van de ene pier naar de andere, opstappen op de tarmac, kortom gezellig. Ja er is een bar, een zelfbedieningsrestaurant en een restaurant met bediening, met zicht op het tarmac. Parking is er ook voldoende. Lufthansa en Croatian Airways zijn er de belangrijkste operatoren, maar sinds enkele jaren nemen vele goedkoper maatschappijen ook een prominentere rol op zich.
Interessante bestemmingen voor Vlamingen en Nederlanders : Amsterdam en Brussel, en vanaf 2005 ook Keulen/Bonn. Andere 'bekende' bestemmingen zijn Frankfurt, Munchen, Londen, Parijs, Zurich. Lokale bestemmingen Dubrovnik, Pula, Split, Zadar.

Vlieg je vanuit Brussel met Lufthansa, dan vlieg je met een overstap in Munchen of Frankfurt Airport
Croatian Airlines heeft dagelijks rechtstreekse vluchten naar Brussel en Amsterdam.

Rijeka-Airport (Krk)
De luchthaven van Rijeka ligt op het nabijgelegen eiland Krk. Krk is bereikbaar via een brug en de luchthaven ligt op slecht een paar kilometer van de brug. Vanuit Rijeka centrum mag je op een klein uur rekenen naar de luchthaven. Vanop de luchthaven vertrekt er na aankomst steeds een bus naar Rijeka.
De luchthaven is klein. Slechts 1 landingsbaan, weinig verkeer en dus ook snel inchecken, een snelle veiligheidscontrole en paspoortcontrole. Wachten op je vliegtuig na de controle kan op een terrasje waar je de vliegtuigen (of beter gezegt je vliegtuig) ziet landen. Kortom ouderwets, maar gezellig en eenvoudig. Niet zoeken naar gates, niet zoeken en wachten voor check-in, controles etc... Er is ook een tax-free winkel.

Ryanair
Ryanair vliegt van Charleroi naar Pula, Rijeka en Zadar.


link
- Last Minute Kroatie
- Zagreb Airport luchthaven Zagreb
- Dubrovnik Airport luchthaven Dubrovnik
- Pula Airport luchthaven Pula
- Rijeka Airport luchthaven Rijeka
- Keulen/Bonn Airport luchthaven Koln/Bonn
- Fly Drive Kroatie
- Ryanair : www.ryanair.com
- Goedkope vliegtuigtickets : goedkope-vliegtickets.nl/
Fly drive reizen Kroatie
Vliegvelden Kroatie
Fly drive Kroatie
Mooiste stranden Kroatiedesktop
Logo Made in Flanders vandaag 29-9-23, laatst aangepast op 04-02-20. © Hans Van Mulders