>

Nationaal Park Plitvice Meren

(Pagina 2 : NP Plitvice Meren praktisch.)

Het Nationaal Park van de Plitvice Meren is wellicht het mooiste en meest tot de verbeelding sprekende NP van Kroatie. De cascade van verschillende watervallen in de 16 grotere en kleiner meren doen je denken dat je ergens in een hollywoodfilm van het genre Blue Lagoon beland bent.UNESCO
Dat het park op de Werelderfgoedlijst staat (Unesco) (sinds 1979 en 2000) zal U dan ook niet verwonderen. Maar, denk nu niet dat zoiets een Nationaal Park voor eeuwig en altijd beschermd. Woorden en papieren betekenen in oorlogstijd immers niet veel. Na de oorlog in Kroatie heeft men enkele jaren hard moeten werken om het park weer voor het publiek toegankelijk te maken en vrij te maken van onontplofte explosieven. Nu is het park weer een van de grotere toeristische trekpleisters van Kroatie.

Alle seizoenen
De turkooisblauwe meren liggen te schitteren tussen de rotswanden die op hun beurt begroeid zijn met groen in alle schakeringen. De meesten zullen dit natuurpark bezoeken in de zomer. Ben je echter in een andere periode van het jaar in Kroatie, breng dan zeker ook een bezoek aan dit NP. 's Winters bijvoorbeeld is dit park met bevroren watervallen en een dik sneeuwtapijt de moeite om te zien. In de herfst zijn de herfstkleuren schitterend.

Behalve de meren bestaat het park ook nog uit een groot gedeelte onaangeroerd bos. Een microklimaat heerst er over het ganse gebied van het park. 's Zomers is het er warm en zonnig, in de winter kan het er bar koud zijn (verschillende graden onder nul is er normaal) en dikke pakken sneeuw bedekken het gebied.

Pagina 2 : NP Plitvice Meren praktisch.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders