>

Nationaal Park Risnjak

(Pagina 2 : NP Risnjak praktisch.)
Het Nationaal Park Risnjak ligt op een 15 kilometer ten noord-oosten van Rijeka in het gebied Gorski Kotar, dichtbij de Adriatische zee. Het Nationale Park (NP) bestrijkt een totale oppervlakte van 53,5 km² en is het meest beboste deel van Kroatie.

Dr Ivo Horvat
Het was Dr. Ivo Horvat die de toenmalige machthebbers ertoe heeft aangezet om dit gebied als NP uit te roepen. De officiële opening vond plaats in 1953. Een uitbreiding met de bron van de Kupa (rivier) en het Snjeznik-massief kwam er in 1997. Dit massief alsook de Veliki Risnjak (de hoogste piek in het NP) maakt deel uit van de Dinarische Alpen. Dit is een karstgebergte, voornamelijk bestaande uit kalksteen en dolomiet.

Microklimaat
De hoogste top is 'slechts' 1528 meter hoog en het Snjeznik-massief slechts 1506 meter, maar niettegenstaande deze geringe hoogte vormt het een barrière voor klimaat en vegetatie tussen het continentale Kroatie en de kuststreek.

Het spel tussen deze twee verschillende klimaten zorgt voor een specifiek microklimaat in het NP. Vrij warme zomers (tot 20° en meer), een natte herfst en lente en verder lange koude winters met veel sneeuw. Aan de berghut op de Risnjak ligt er vijf volle maanden sneeuw soms tot 4 meter dik.

Fauna en Flora
De planten- en dierenwereld in het NP Risnjak is zeer divers. Op deze relatief kleine oppervlakte komen niet alleen het continentale en het mediterrane klimaat samen, ook het Alpijnse en Dinarische verenigen zich hier. Er werd hier niet te veel hout gekapt zodat de vegetatie hier vrij onaangeroerd is gebleven.

Het grootste deel van het park is begroeid met beuken en sparren die groeien op een ondergrond van kalksteen en dolomiet.

Het dierenleven kent hier enkele specifieke bewoners. Je kan hier (als je veel geluk en geduld hebt) nog een lynx tegenkomen. De lynx die in het Kroatisch "ris" heet leende zijn naam aan Risnjak. Verder wonen er hier nog bruine beren, herten, vossen, wolven, marters (kuna in het Kroatische, zoals de munt), eekhoorns, en nog veel meer "normale" wilde dieren die je in een bos tegenkomt. Al zal je de vos, de wolf en de meeste van die andere dieren niet zo snel tegen het lijf lopen.

Risnjak berg
Veel bezoekers aan het NP Risnjak komen met als doel het bereiken van de top van de Veliki Risnjak. Juist onder de top van de piek ligt de trekkershut "Sloserov dom" (Schlossers hut), genoemd naar de botanist en de eerste voorzitter van de Croatian Climbers Society Dr. Josip Schlosser-Klekovski. De piek kan je bereiken via verschillende gemarkeerde paden.
fotoalbum "Top Risnjak"

Educatief pad Leska
Zomaar het park inlopen kan leuk zijn, maar als je toch iets wil opsteken kan je best het aangeduid pad "Leska" volgen. Het geeft je de mogelijkheid om op verschillende plaatsen halt te houden en iets te leren van de fauna en flora van het park en van de rariteiten van een karstgebergte. Dit park start en eindigt aan het administratief gebouw aan de ingang in Bijela Vodica.
fotoalbum "Leska"

De Kupa rivier
De bron van de Kupa rivier is een merkwaardig geologisch verschijnsel en tevens een van de pareltjes van het Risnjak Nationaal Park. De Kupa vind je in het noordoostelijke deel van het NP. De bron zelf is een ovaalvormige vijver naast hoge verticale rotsen. Het water komt uit 2 verschillende verticale kanalen. Het smallere van deze twee kanalen is 86 meter diep en het bredere is 57 meter diep. In zijn eerste honderden meters krijgt de jonge rivier nog extra toevloed van water via zijriviertjes. Je kan op de Kupa (verderop dan) kajakken en raften, maar ook vissen is er toegestaan mits de nodige vergunningen.
fotoalbum "Bron Kupa"

Pagina 2 : NP Risnjak praktisch.

Kamers, appartement in Crni Lug, KroatieHoliday Apartment Pintarska
Beren observeren Crni Lug, Kroatie :www.Croatiamountains.com
Vakantiewoning in Crni Lug, Kroatie :Vakantiehuis Maroflin
Alles over Crni Lug, Kroatie :vakantiedorp Crni Lug in Kroatie
Gorski Kotar beleven :30+ uitstappen in Gorski Kotar, Kroatie






desktop
Logo Made in Flanders vandaag 14-10-24, laatst aangepast op 20-10-19. © Hans Van Mulders