>

NP Risnjak - praktisch

(Pagina 1 : NP Risnjak algemeen.)
Het administratief gebouw van het nationaal park ligt aan de oostgrens nabij Bijela Vodica, deel van Crni Lug. Crni Lug heeft een klein centrum met benzinestation, winkel, postkantoor, cafť en dokter en is bereikbaar via geasfalteerde wegen : vanuit het oosten via Delnice, vanuit het zuiden via Gornje Jelenje en vanuit het noorden via Gerovo. Het gebouw van het nationaal park beschikt over een groot restaurant/cafť en enkele kamers om te overnachten.
Er zijn in het dorp echter verschillende particulieren die kamers en/of appartementen verhuren zoals vakantiehuis Maroflin.Verschillende ingangen
Nabij dit gebouw bevindt zich ook de hoofdingang van het park. In het westen zijn er vier ingangen : Vilje, Cajtige, Lazac en äegina. Lazac en äegina zijn de ingangen voor bezoekers die met de wagen uit het noorden komen via Gerovo en Lividrage.

Verder zijn er nog veel andere kleinere toegangen.

Enkele zaken om op te letten bij het bezoeken van Risnjak :

Het is niet toegestaan om :
  • de gemarkeerde paden niet verlaten
  • buiten de aangeduide plaatsen vuur te maken of te kamperen
  • vuilnis achter te laten of de bronnen en beken te vervuilen
  • planten te beschadigen, te plukken en wilde vruchten te eten
  • dieren te storen, te vangen of te doden
  • nesten of beschuttingen van dieren te beschadigen, hun eieren weg te nemen of hun jongen te vangen
  • insecten slakken of hun huisjes mee te nemen

De beheerders van het NP vragen om een ingangsticket te kopen en zo mee bij te dragen tot het onderhoud en de ontwikkeling van het park. Ze zijn U dan ook dankbaar voor het naleven van de regels die bijdragen aan het behoud van het park.

Het is dus strikt genomen niet nodig om een ticket te kopen. Maar je vind meteen ook een hoop informatie en plannetjes aan de verkoopbalie.

Pagina 1 : NP Risnjak algemeen.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders