>

Nationaal Park Velebit

(Pagina 2 : NP Velebit Praktisch.)
Het "Nationaal Park Noord-Velebit" maakt deel uit van het groter "Natuurpark Velebit" dat zich op het vasteland bevindt ter hoogte van de eilanden Krk, Rab en Pag. Meerbepaald van Senj tot Prizna (waar je de ferry kan nemen naar Pag) en strekt zich uit in de richting van het binnenland over een afstand van gemiddeld 13 kilometer. Het Nationaal Park is kleiner en ligt in het zuiden van het Natuurpark ter hoogte van het eiland Rab.Jongste Nationaal Park
Uitgeroepen tot NP op 9 Juni 1999 is het een van de jongste Nationale Parken van Kroatie. De totale oppervlakte bedraagt 109 km≤, van noord naar zuid is het 18 kilometer lang en van oost naar west een 10 kilometer breed.

Putten
Behalve zeer mooie natuur in het algemeen zijn er geomorfologische fenomenen zoals 'putten'. Deze zijn dikwijls de ingangen van grotten die hier in het karstgebied veel voorkomen. Er zijn totnogtoe zo'n 105 van die putten ontdekt, de mooiste is Luke's Pit ontdekt in 1992. Er is in het park ook een botanische tuin die je kan bezoeken.

Trekken op bergpaden
Doorheen het ganse park lopen verschillende bergpaden, het meest bekende is het Permuzic-pad dat door het mooiste deel van het park loopt. Van op de hoogste delen van het park heb je een enorm zicht over de Adriatische Zee en vooral op de voor de kust liggende eilanden Rab, Pag, Krk, Goli en Prvic.

Hier en daar kan je in het park nog overblijfselen zien van de vroegere bewoners van deze bergstreek. Het waren meestal de zomerverblijven van herders die hier in schamele 'woningen' de zomer doorbrachten samen met hun vee.

Pagina 2 : NP Velebit Praktisch


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders