>

nieuws november 2005

archief 2005
Nikola Tesla wordt 150
zondag 20 november

Kroatie zal in 2006 de 150-ste verjaardag van Nikola Tesla vieren. Tesla is een van de belangrijkste pioniers op vlak van het gebruik van electriciteit. Misschien niet zo bekend al bijvoorbeeld een Graham Bell of Edison, maar waarschijnlijk wel even belangrijk voor ons hedendaags gebruik van electriciteit.
Meer over Nikola Tesla vind je hier.

Tesla werd geboren in de streek Lika in het dorpje Smiljan nabij Gospic in 1856. Hij was de zoon van een Servische vader en moeder, maar woonde in Kroatie vanaf zijn geboorte tot hij zich in 1885 vestigde in New York. Hij stierf ook in New York in 1943.

De Kroatische regering heeft al 830 000 euro uitgetrokken om zijn geboortehuis te restaureren en om te bouwen tot een museum.

Of Tesla een ServiŽr of een Kroaat is werd door hem als volgt omschreven : "Ik ben even fier op mijn Servische ouders als op mijn Kroatisch vaderland".


Een brug te ver...
woensdag 16 november

De bouw van de brug Komarna-Peljesac is een doorn in het oog van BosniŽ. Deze brug die het vasteland verbindt met het schiereiland Peljesac maakt dat men niet meer door het kleine stukje Bosnie moet passeren om naar dubrovnik te rijden. Het zuidelijke stuk Kroatie was vroeger 'onderbroken' door een stuk van Bosnie dat tot aan de zee kwam (25 km kust). De plannen voor de aanleg van een autosnelweg van Split naar Dubrovnik maakten een oplossing nodig en een brug naar het schiereiland vormde de oplossing.

De Bosnische regering verwijt Kroatie nu dat deze brug een opstakel zou kunnen zijn voor een eventuele uitbouw van een haven in Neum, het plaatsje aan dit stukje Bosnische kust.


26.4 Miljoen Kuna extra voor universiteiten.
vrijdag 11 november

De Minister van Onderwijs, Wetenschap en Sport - Dragan Primorac - heeft meer fondsen vrijgemaakt voor de Kroatische Universiteiten. 26,4 miljoen kuna of ongeveer 3,6 miljoen euro extra gaan vooral naar lonen en basiskosten voor de 3775 extra studenten voor het schooljaar 2005/2006.

In totaal studeren er nu aan de Kroatische universiteiten ongeveer 35 000 studenten. Deze extra middelen moeten ervoor zorgen dat de Bologna-norm behaald wordt.

Deze beslissing is een indicator dat Kroatie zich als 'nowledge-base' verder wil ontwikkelen. Momenteel ligt het aantal universitair geschoolden er nog lager dan het gemiddelde in de Europeese Unie.


Adriatische Zee-conventie
woensdag 9 november

Vertegenwoordigers van Kroatie, Italie en Slovenie hebben een overeenkomst getekend met betrekking tot de Adriatische zee. De overeenkomst maakt gezamenlijke acties mogelijk bij vervuiling van de Adriatische zee.
Deze overeenkomst werd getekend in de marge van een conferentie ter berscherming van de Middellandse Zee tegen vervuiling in Portoroz in Slovenie.

"Deze overeenkomst geeft de subregio een belangrijk gereedschap in handen van deze drie Adriatische staten ter bestrijding van pollutie van de Adriatische Zee", aldus Minister Janez Podobnik van Slovenie.
Hij benadrukte ook dat het belangrijk is dat de andere staten - Bosnie-Herzegovina, Servie-Montenegro en Albanie - ook aansluiten bij deze overeenkomst.

Nikola Ruzinski, de staatssecretaris van milieu van de Kroatische regering, zei dat de overeenkomst de bescherming en bidoiversiteit bevorderd. Maar, de ondertekenaars zouden ook meer moeten doen voor volgehouden ontwikkeling, dan enkel te focussen op ongevallen op zee. Aldus nog Minister Ruzinski.Koki in quarantaine
woensdag 2 november

Koki, de sprekende papegaai van wijlen dictator Tito, zit in quarantaine. Reden is de alomtegenwoordige vogelgriep. Niet alleen in Vlaanderen moeten de kippen op hok, ook op de Brijuni-eilanden moeten de vogels beschermd worden tegen overvliegende wilde trekvogels.

Brijuni was in vroegere tijden de prive-residentie/buitenverblijf van Tito. Nu is het een Kroatisch Nationaal Park. Je kan het als toerist bezoeken en het moet gezegd, het is de moeite waard. Alleen Koki zal je moeten missen.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders