>

Nieuws April 2006

archief 2005


KBC - Splitska Banka
zaterdag 22 april
De kogel is door de kerk. De Splitska Banka wordt dan toch niet verkocht aan de Vlaamse KBC-bank maar wel aan de Franse Societe Generale.
De prijs bedroeg 1 miljard euro. De Splitska Banka heeft 460000 klanten, telt 1112 medewerkes en 112 kantoren. Meer over deze moeilijke bevalling vind je nog hierBrokkenpiloot
vrijdag 21 april
Niet alle Kroatische chauffeurs zijn even goed. Een man uit Pokupska Luka, een dorpje in de buurt van Karlovac, slaagde erin om niet minder dan 30 auto's in de prak te rijden in 20 jaar tijd. De eerste auto die hij om zeep hielp was de Audi van zijn vader toen hij zelf 16 jaar oud was.
De man die nu 39 is besloot dan toch maar om zich voortaan te verplaatsen met de fiets.


Goud voor handprotese
vrijdag 14 april
Op de innovatiebeurs in Geneve behaalden de Kroatische deelnemende projecten niet minder dan vijf gouden medailles op de 28 Kroatische inzendingen.
Het meest in het oog springende was de handprotese. Deze innovatie van de middelbare school 'Nikola Tesla' uit Zagreb (zie ook Nikola Tesla). Deze mechanische hand die 16 verschillende bewegingen kan maken is een grote hulp voor de velen die een hand missen, en dat zijn er in Kroatie alleen al tienduizend.
Indien deze protese gecommercialiseerd wordt zal de prijs om en bij de 5000 Kuna kosten of omgerekend ongeveer 680 euro.


Dalende telefoontarieven
donderdag 13 april
Dalende prijzen, het is eens wat anders. In Kroatie zijn de tarieven voor zowel vaste als mobiele telefonie in 2005 gedaald. De vaste telefonieprijzen daalden met 6,4 procent, en de mobiele zelfs met 22 procent ! Dat dalende prijzen niet onmiddelijk leiden tot dalende winsten wordt hier nogmaals bewezen : de winst van de telecomindustrie steeg met gemiddeld 5 procent. Niet verwonderlijk, als je wat Kroatische vrienden hebt dan weet je wel wat voor 'bellers' de Kroaten wel zijn.
Hopelijk volgen onze telecomoperatoren het Kroatische voorbeeld.


Nog een snelweg
donderdag 6 april
De werken aan het stuk autosnelweg van Zagreb naar Sisak (A11) zijn begonnen. Het betreft hier een eerste stuk tussen Jakusevec en Velika Gorica. De snelweg zal af zijn in oktober 2006. Kostprijs 780 miljoen kuna of ongeveer 106 miljoen euro. Dit stuk snelweg zal een van de goedkoopste zijn in Kroatie. Dit dankzij het vlakke gebied waardoor deze weg loopt. Dus geen dure tunnels of viaducten. Deze route is ook een van de drukste in Kroatie.


Nieuwe gaspijplijn
zondag 2 april
Een contract voor de bouw van één van de laatste stukken van een gaspijplijn van Pula tot Karlovac is enkele dagen geleden getekend. De bouw door de Kroatische firma Plinacro en het Oostenrijks-Italiaans consortium Habau-Ghizzoni zal een dezer dagen beginnen. Dit contract is een onderdeel van de volledige bouw van de pijplijn, en het betreft het stuk van aan de terminal aan de waterlijn tot aan het verdeelstation 13 kilometer verder.

De sleuf in zee waar de pijplijn de kust berijkt werd begin januari reeds uitgegraven door de Vlaamse baggermaatschappij Jan De Nul NV uit Aalst.

Het volledige werk was verdeeld in 4 delen waarvan er drie werden uitgevoerd door het Oostenrijks-Italiaans consortium Habau-Ghizzoni en één door een Kroatisch consortium.

Nadat deze laatste werken zijn uitgevoerd kan er begonnen worden met de algemene inspectie, aansluiten en testen en aanpassingen aan het bestaande gasnet.

De pijplijn zal gas leveren aan Istrie, Primorje-Gorski-Kotar (Kvarner) en Karlovac. In een later stadium ook aan Lika en Dalmatie. De aanvoer komt uit gasvelden uit het noorden van de Adriatische Zee en maakt Kroatie weer een stuk minder afhankelijk van de (niet altijd betrouwbare) toevoer uit Rusland.Ophaalbrug voor Peljesac
zaterdag 1 april
Neen, dit is geen aprilgrap.
Het dispuut tussen Bosnie en Kroatie omtrent het bouwen van een brug tussen het vasteland en het noordelijke deel van het schiereiland Peljesac, zal waarschijnlijk een technische oplossing krijgen.
(zie ook "een brug teveel" in nieuws februari)
Het grootste bezwaar van Bosnie was dat de brug te toegang tot de baai van Neum zou afgesluiten voor het scheepvaartverkeer (de brug wordt 30 meter hoog, dus enkel grote schepen zouden gehinderd worden).
Daarom heeft men nu besloten om een deel van de brug beweegbaar te maken zodat alle scheepvaartverkeer ongehinderd door kan. Het beweegbare deel zal van het type basculebrug zijn die een volledige doorgang in de hoogte toelaat.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-10-21, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders