>

Nieuws Februari 2006

archief 2005


Goede verwachtingen
vrijdag 24 februari
De HTZ (Croatian Tourism Board), dat is de Kroatische Dienst voor Toerisme, verwacht voor 2006 een toename in de inkomsten door toerisme van 5 tot 6 procent tegenover 2005.
De Directeur van deze dienst, Niko Bulic, liet ook weten dat in de eerste 2 maanden van 2006 Kroatie op niet minder dan 44 toeristische beurzen vertegenwoordigd was. Aan advertentie en promotie werd 77,5 miljoen kuna uitgegeven.Een brug te veel
woensdag 22 februari
De geplande brug tussen het vasteland en de noordkant van het schiereiland Peljesac zorgt weer voor spanningen tussen de Kroatische en de Bosnische regering.
Deze keer niet direct over de aanleg van de brug zelf, wel over het feit dat er al dan niet al een akkoord was tussen de beide landen. Volgens de Kroaten was er reeds een akkoord, volgens de Bosnische regering niet.
De brug, een 2,3 kilometer lang en 30 meter hoog bouwwerk, moet de snelweg tussen noord-en zuid-Dalmatie verbinden zonder over Bosnisch grondgebied te moeten lopen. Het kleine stukje Bosnie dat tot aan de Adriatische zee loopt scheidt het noorden en het zuiden van Dalmatie. Het schiereiland Peljesec dat in het zuidelijke deel vasthangt aan het vasteland van Kroatie, strekt zich uit tot voor de kust van het noordelijke deel. Een brug vanop het noorden van dit schiereiland naar het vasteland zou de verbinding volledig over Kroatisch grondgebied laten lopen.


LNG-terminal (bis)
donderdag 16 februari
Vertegenwoordigers van de SDP (Kroatische Socialisten) hielden deze week een persconferentie in Omisalj (eiland Krk). Daarop uitten ze hun ongenoegen tegen het voornemen om een LNG-terminal te bouwen op het eiland Krk. Deze Terminal moet het toelaten om vloeibaar aardgas te lossen en op te slaan, om zo minder afhankelijk te zijn van het Russisch gas aangevoerd via pijplijnen.
Volgens de SDP moeten experts verder onderzoeken of het wel een goed idee is om deze terminal hier te plaatsen. In de VS worden deze namelijk niet dicht bij bewoonde gebieden of olieinstallaties geplaatst. Volgens de voorzitter van de Eko-Kvarner (Milieubeweging voor de kvarner-baai) is enkel het petrochemisch bedrijf Dina-petrochemie erop uit om nog meer winst te maken.
De vraag is natuurlijk waar je zo'n terminal dan wel moet plaatsen. In Vlaanderen ligt er zo'n terminal in Zeebrugge. Ook niet direct in "onbewoond" gebied, maar waar vind je dat nog in Vlaanderen ?
Deze zaak wordt er waarschijnlijk weer een van "ja we willen (goedkoop) gas" maar "nee, niet in onze achtertuin". Een discussie zoals je die hebt met GSM-masten, storten, verbrandingsovens, ... Zo te zijn verschillen Kroaten op dat vlak niet te veel van de rest van de Europeanen.


Digitale Middengolfuizendingen
donderdag 9 februari
De premier van Kroatie - Ivo Sanader - heeft gisteren de start bijgewoond van de eerste digitale middengolfzender van Kroatie. De zender staat in Deanovac nabij Ivanic Grad.
Daarmee is Kroatie het eerste Centraal-Europees land met zo'n zender, die moet zorgen voor een zuivere ontvangst van "Voice of Croatia" de wereldomroep van Kroatie. De zender zend uit in het frequentiegebied van 594 Kiloherz.
Andere landen die ook al digitaal uitzenden zijn Groot-Britannie, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Vaticaanstad. In dit project werd ongeveer 1,7 miljoen euro geinvesteerd.


Lege snelwegen in Kroatie
zaterdag 4 februari
Rustig rijden is het dezer dagen op de Kroatische autosnelwegen. Een streep door de rekening voor de schatkist natuurlijk, want deze wegen zijn tol-wegen. Vooral de toeristen gebruiken massaal de snelwegen.
Om het verlies aan inkomsten enigzins op te vangen tijdens de wintermaanden werden er kortingen gegeven in de vorm van voorafbetaalde kaarten van 1200 Kuna. Veel helpt het niet want er werden er nog maar 2150 van verkocht. De reden moet gezocht worden in het feit dat 1200 Kuna voor veel Kroaten een wat te groot voorschot lijkt aan de staat.
Met deze kaart spaar je dan wel 23,5 procent, maar het blijft natuurlijk wel 170 euro ! Daarom stelt de HAK (Kroatische Automobielclub) voor aan de overheid om SMART cards - zo noemen die kaarten - te verkopen van slecht 500 Kuna.10 miljoen toeristen in 2005
donderdag 2 februari
Het buro voor statistiek van Kroatie deelde mee dat bijna 10 miljoen toeristen Kroatie bezochten, die samen voor meer dan 51 miljoen overnachtingen zorgden. Dit getal was wel al voorspeld door verschillende andere instanties, maar toch werden er nog andere records gebroken. Zo lag het aantal 6,3 % hoger dan in 2004 en het aantal overnachtingen verhoogde met 7,5 procent. Dit laatste betekend dus dat de gemiddelde toerist iets langer in Kroatie blijft dan voordien. Tot slot, 85 % van alle toeristen waren buitenlanders.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-10-21, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders