>

Dagtrip naar eiland Kolocep

Wat : Bezoek van het eiland Kolocep
Waar : Eiland Kolocep, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : zowel in Gornje Celo en Donje Celo is er eetgelegenheid
Tijd : halve dag tot één dag

Elafiti-archipel
Het eiland Kolocep is gelegen op enkele kilometers ten noorden van Dubrovnik. Het is het kleinste bewoonde eiland van de Elafiti-archipel. Op Kolocep zijn er slechts twee kleine vissersdorpjes, Gornje Celo en Donje Celo, die te samen slecht 150 inwoners tellen.
De weelderige subtropische plantengroei en de mooie stranden maken van Kolocep de geliefde uitstap van de bewoners van Dubrovnik. Op het eiland is een relaxe sfeer en is rust nergens ver te zoeken.


Donje Celo
Het haventje van Donje Celo kan per ferry vanuit Dubrovnik bereikt worden. Donje Celo is een klein dorpje met een prachtig zand- en kiezelstrand.
Op een heuvel ligt de 15e eeuwse parochiekerk en een verdedigingstoren die hier gebouwd werd na een aanval van de Turken.
Op de wandeldijk is er een aangenaam café waar men met een prachtig uitzicht, van een koffie kan genieten.

Gornje Celo
Het andere dorp, Gornje Celo, ligt op een wandelafstand van 20 minuten en kan via de vele wandelpaden bereikt worden. Kolocep is volledig autovrij waardoor wandelaars de volledige vrijheid hebben om in alle rust de uithoeken van het eiland te verkennen.
In de pittoreske baai van Gornje Celo is er een mooi strand waar er van zon en zee kan genoten worden.
Om iets te eten kan men in Restaurant Kalamota terecht.

Natuurwandeling
Voor de wandelliefhebbers zijn er drie uitgestippelde wandelroutes die het prachtige binnenland van het eiland doorkruisen. Hier liggen tientallen middeleeuwse kerkjes en wachttorens over het landschap verspreid. De geur en de zuivere lucht van de dennenbossen maken van een wandeling een unieke belevenis.
Op Kolocep bestaat ook de mogelijkheid tot het beoefenen van andere sportactiviteiten. Op het strand kunnen er kajakken gehuurd worden, ook zeilen en duiken is er heel populair.

Duiken en snorkelen
Kolocep staat vooral bekend als een goede duiklocatie. Rond het eiland zijn er grote koraalriffen. In het verleden was koraalvissen zelfs de grootste bron van inkomsten voor de locale bevolking. Sinds enkele decennia zijn de kleurrijke koraalriffen een beschermd natuurgebied.
In het zuidwesten van het eiland is de Blauwe Grot, een uniek natuurfenomeen, dat bij snorkelaars erg populair is.

Ferrydiensten
In het toeristische seizoen (van april tot oktober) pendelen er dagelijks 4 ferry’s tussen Dubrovnik en het eiland Kolocep. De ferry meert aan in het haventje van Donje Celo, dat is in het noorden van Kolocep gelegen.
Het duurt ongeveer 25 minuten om vanuit Dubrovnik Kolocep te bereiken. De kostprijs bedraagt 32 kuna voor een retourticket (+/- € 5).

Combinatie met een ander eiland
Als u liever niet de hele dag op één eiland blijft bestaat er de mogelijkheid, mits een goede organisatie, om op dezelfde dag nog een tweede eiland te bezoeken. De ferry, Postira genaamd, gaat trouwens ook naar het naburige Lopud en Šipan. De tijdsduur om Lopud te bereiken bedraagt slechts 20 minuten. Šipan kan in 35 minuten bereikt worden.

Reistijden (per ferry)
Dubrovnik naar Kolocep: 25 min.
Lopud naar Kolocep: 20 min.
Sudurad (Šipan) naar Kolocep: 35 min.

Links
dienstregeling ferryboten
www.kolocep.com
www.tzdubrovnik.com

Kolocep weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders