>

Bezoek aan Ston

Wat : Bezoek historisch centrum Ston.
Waar : Ston, Dalmatië, Zuid-Kroatië.
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken.
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Ston te bezoeken in een halve dag.

Ston
De stad Ston behoort tot de meest ondergewaardeerde toeristische steden van Kroatië. Met zijn 14e eeuwse vestigingswerken behoort de stad tot de indrukwekkendste middeleeuwse steden van Kroatië. De vestigingsmuren hebben een totale lengte van 5,5 km en zijn hiermee na de Chinese muur de langste ter wereld.

Middeleeuws stadscentrum
Een stadsbezoek start men best van op het pleintje nabij de hoofdparking. Hier staat een groot bord met stadsplattegrond. Op een halve dag tijd kan men de stad makkelijk bezoeken. Het stadscentrum is zeer compact en al kuierend door de straatjes ontdekt men het best de charme en pracht van deze stad. Over de hele stad zijn er paleizen en verdedigingsmuren verspreid die uit de middeleeuwse periode dateren.

Langste stadswallen van Europa
Niet te missen bij een bezoek aan Ston is de wandeling op de stadsmuur die vroeger gratis was, nu is er een toegangsprijs van 30 kuna. Een groot deel van de 5,5km lange muur is omwille van de aardbeving van 1996 nog in reconstructie waardoor het nog niet mogelijk is om zoals vroeger helemaal van Ston tot in Mali Ston te wandelen. Maar het te bezoeken gedeelte is zeker en vast de moeite waard. Van op de hoogste wachttorens heeft men een prachtig uitzicht op de zoutpannes en de vruchtbare vallei rond de stad.
De ingang van de stadsmuur is van op het pleintje met de stadsplattegrond makkelijk te bereiken door de wegwijzer “city walls” te volgen. Na 100m komt men aan steile trappen die de toegang tot de stadwallen zijn.

De zoutpannes van Ston
De stad Ston werd hier in de middeleeuwen omwille van de zoutpannes gevestigd. Die waren de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners van de Republiek van Dubrovnik. De zoutpannes behoren tot de oudste in Europa en kunnen eveneens bezocht worden. DE toegangsprijs is 15 kuna (2013)www.solanaston.hr

Culinair paradijs
Het gebied van de Baai van Ston behoort tot een beschermd natuurpark en staat bekend voor de vele mossel- en oesterkwekerijen. Hierdoor is de omgeving een waar culinair paradijs. Men kan er de overheerlijke zwarte risotto of schaaldierspecialiteiten proeven. In Ston zijn er enkele restaurants. Maar de beste vindt men in het 2 km verder op gelegen Mali Ston, Kapetanova Kuca en Villa Koruna zijn de bekendste restaurants van de streek.

Donkere rode wijn
Het schiereiland Pelješac waarop Ston gelegen is behoort tot de beste wijnregio’s van Kroatië. In de nabije omgeving zijn er enkele wijnkelders waar er wijn kan geproefd worden. De dichtstbijzijnde wijnkelder is Miloš gelegen 3 km ten noorden van Ston, in het dorpje Ponikve. De bekendste wijnen zijn de donker rode Dingac, Postup en Plavac Mali.

Bereikbaarheid
Ston is per auto en bus makkelijk te bereiken. Er is een ruime gratis parking vlak nabij de ingang van de oude stad.
Vanuit Dubrovnik kan men 3 maal per dag met de bus naar Ston. Meer informatie op de website van het openbare vervoer. www.libertasdubrovnik.com

Reistijden
Dubrovnik tot Ston: 60 min.
Orebic tot Ston: 60 min.
Neum tot Ston: 20 min.

Links
www.ston.hr


Muur van Ston weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders