>

Dagtrip naar Neretva delta

Wat : Bezoek van de delta van de Neretva rivier.
Waar : Metkovic, Dalmatië, Zuid-Kroatië.
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken in Vid en Prud
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om het Neretva natuurgebied te bezoeken

Het Neretva natuurgebied
De delta van de Neretva is de vruchtbaarste regio van Zuid-Dalmatië. De rivierdelta splitst zich nabij Metkovic op in vele aftakkingen, deze worden begruikt voor de irrigatie van de omliggende gronden.
Hierdoor ontstond een groene oase in het ruwe karstlandschap. De streek rond de Neretva is de belangrijkste sinaasappel-, citroen- en watermeloenproducent van het land.
Vaak wordt het vruchtbare deltagebied ook wel het Kroatische Californië genoemd.


Romeinse ruïnes
Reeds vele eeuwen geleden werden er in deze groene oase nederzettingen gevestigd. In het dorpje Vid, op zo’n 4 km van Metkovic, vind je het modernste archeologische museum van Kroatië. Het archeologisch museum is gevestigd op de plaats waar ooit de Romeinse nederzetting Narona was. In het museum is er een grote verzameling van Romeinse standbeelden en andere archeologische vondsten te bezichtigen.
Bezienswaardig zijn ook de ruïnes van de Romeinse tempel en de oorspronkelijke stadsmuur.
De weg naar het museum is makkelijk te vinden en staat met toeristische bewegwijzering goed aangeduid. De inkomprijs van het museum bedraagt 40 kuna per persoon. De openingsuren zijn van 9 tot 20u. Maandag is het museum gesloten.

Groene oase
Buiten het historische erfgoed van Narona, is het vooral de prachtige natuur die de toeristen naar de rivierdelta lokt.
Op de rustige aftakkingen van de Neretva wordt met authentieke bootjes een bootsafari georganiseerd. Het is de beste manier om kennis te maken met de rijke fauna en flora van de regio. De bootsafari is op aanvraag en vertrekt vanaf Restaurant Villa Neretva, 2 km ten zuiden van Metkovic. Meer informatie kan u vinden op de website van het restaurant. Restaurant Neretva

Wondermooie moerasgebied
Tijdens de boottocht vaart men door het unieke moerasgebied van de Neretva rivier. Het is een geliefd toevluchtsoord voor trekvogels. In het gebied zouden er meer dan 300 verschillende vogelsoorten voorkomen.
Na een aangename tocht meert de boot aan nabij Restaurant Neretvanska Kuca. Hier kunnen de typische streekgerechten, zoals kikkers en paling, geproefd worden.

Eetgelegenheid
De Neretva vallei staat bekend voor zijn vele streekgerechten. In het dorpje Vid en Prud zijn er uitstekende en betaalbare restaurants waar zowel streekgerechten als internationale gerechten te verkrijgen zijn.

Bereikbaarheid
De delta van de Neretva is gelegen halfweg Split en Dubrovnik. De grootste steden van het gebied zijn Ploce, Opuzen en Metkovic. Van op de kustweg “Jadranska Magistrala” neemt men de afrit nabij Opuzen richting Mostar en Sarajevo. Na een 15 tal minuten bereikt men reeds Metkovic.

Reistijden
Van Ston naar Metkovic: 40 min.
Van Mostar naar Metkovic: 40 min.
Van Makarska naar Metkovic: 60 min.
Van Dubrovnik naar Metkovic: 90 min.
Van Split naar Metkovic: 120 min.


Links
www.a-m-narona.hr - archeologisch muzeum
www.restaurant-villa-neretva.hr
www.metkovic.hr

Neretva delta weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders