>

Bezoek aan arboretum Trsteno

Wat : Bezoek van het arboretum van Trsteno
Waar : Trsteno, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om het arboretum van Trsteno in een halve dag te bezoeken

Het arboretum van Trsteno
De schoonheid van de natuur en de weelderige vegetatie maken van Trsteno één van de mooiste dorpjes van de regio rond Dubrovnik.
De rust en de prachtige omgeving lokte reeds in de 16e eeuw vele aristocratische families. Die bouwden er indrukwekkende buitenverblijven met renaissance tuinen eromheen.

Botanische tuin
Deze aristocratische buitenverblijven liggen aan de basis van het ontstaan van het arboretum. In de 16e eeuw startte de familie Gucetic met het aanleggen van een renaissance tuin. Vandaag vormt deze botanische tuin met meer dan 300 verschillende plantensoorten het kloppende hart van het arboretum. Van over heel de wereld werden er planten naar hier gebracht. Er zijn zelfs enkele zeldzame planten die uit Azië en Amerika afkomstig zijn.

500 jaar oude platanen
Door een groot aantal wegwijzers kan het arboretum gemakkelijk gevonden worden. Sla in het centrum van Trsteno het kleine weggetje in dat naast de 500 jaar oude reusachtige platanenbomen loopt. Na even afdalen komt men aan de ingang van het arboretum, waar er een parking voorzien is. Het arboretum kan van maandag tot zaterdag van 8 tot 15u bezocht worden. De toegangsprijs bedraagt 25 kuna.

Pittoreske paviljoen
Bij het binnenkomen van het park krijg je een infobrochure, op de achterzijde staat er een plattegrond.
Volg het hoofdpad naar beneden. Na een paar minuten zie je de villa, die aan de linker zijde staat. In de villa zijn er enkele archeologische vondsten te bezichtigen en is er ook een openbaar toilet.
Recht tegenover de deur van het adellijke huis is er een pittoresk paviljoen. Dit paviljoen was de geliefde rustplaats van de adellijken. Het uitzicht op het haventje van Trsteno en de elafitiarchipel is adembenemend.

De fontein van Neptunus
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort de fontein van Neptunus, de Romeinse God van de Zee. Deze barokke fontein werd na de zware aardbeving van 1667 volledig gerenoveerd en wordt door een 70 m lange aquaduct van Water voorzien.
De fontein is het makkelijkst te bereiken door de trappen achter het huis, langsheen de kapel, te nemen. De fontein wordt door een wegwijzer aangeduid als “Neptunova Fontana”.

Bereikbaarheid
Trsteno is gelegen op 20 km ten noorden van Dubrovnik. Via de kustweg kan Trsteno in 20 minuten bereikt worden. Er zijn twee busverbindingen die het dorpje met Dubrovnik verbinden : bus nr. 12 die naar Slano gaat en bus nr. 15 met bestemming Ston. De bushalte van Trsteno is vlak naast de twee platanen. Daal via het smalle weggetje naast de platanen af en na een 5 tal minuten komt men aan de ingang van het arboretum.

Eetgelegenheid
In Trsteno zijn er geen restaurants. De dichtstbijzijnde restaurants zijn op 10 km ten zuiden van Trsteno, in Zaton. Voorzie uzelf van een kleine picknick als u voor een langere tijd in Trsteno wenst te blijven. Er is een winkeltje vlakbij de platanen waar ook een snack of belegd broodje kan gekocht worden.

Reistijden
Dubrovnik naar Trsteno : 20 min.
Ston naar Trsteno : 30 min.
Cavtat naar Trsteno : 45 min.

Links
www.hazu.hr
www.libertasdubrovnik.hr
Webstek Trsteno


Trsteno - Arboretum weergeven op een grotere kaart
desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders