>

Nationaal Park Mljet

Wat : Bezoek van het Nationaal Park Mljet
Waar : Polace, eiland Mljet, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : op het eiland Sv. Marija of in het dorpje Polace
Tijd : halve dag tot één dag (zonder heen/terugreis)

Zoutmeren
Het eiland Mljet is het meest zuidelijk gelegen eiland van de groote Dalmatische eilanden. In 1960 werd het eiland tot Nationaal Park uitgeroepen. 70% van het eiland bestaat uit dichtbegroeide bossen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de twee zoutmeren : Veliko en Malo Jezero. Deze vormen het hart van het Nationale Park.

Romeinse villa rustica
De meeste bezoeken van het Nationale Park vertrekken uit het dorpje Polace. Polace is een idyllisch kustdorpje waar de restanten van een Romeinse villa te bezichtigen zijn.
Tevens is het de ingang van het Nationale Park. De inkomtickets kunnen ter plaatse gekocht worden (prijs: 100 kuna per persoon). Van hieruit wordt men dan met een minibusje naar het hart van Nationale Park gebracht.

Het Sv. Marijaeiland
Met het minibusje komt men na 3 km aan de aanlegsteigers van de excursieboten. Deze halte noemt Pristanište en is gelegen aan het Veliko Jezero, het grootste van de twee zoutmeren. Van af hier gaat er een boot naar het Sv. Marijaeiland, waarop benedictijnse monniken in de 12e eeuw een klooster bouwden. Het mooie klooster kan bezocht worden. Op het eiland kan men genieten van de rust en de pracht van de natuur. Tevens is er eetgelegenheid aanwezig. Men kan er iets drinken of er proeven van de Dalmatische keuken.

Genieten of actieve vakantie
Na een tijd op het eiland rond te kuieren kan men het Nationale Park verder bezoeken door de boot van het eiland naar de volgende halte, Babine Kuce, te nemen. Na een tiental minuten durende boottocht op het Grote Meer, komt men in Babine Kuce aan. Babine Kuce is de plaats waar het grootste meer, via een kanaal, met het kleinere meer verbonden is. Hier kan men op het strand relaxen. Voor degene die liever actief zijn is er de mogelijkheid om rond het Kleine Meer een wandeling te maken (duur +/- 1 uur).

Wandelen aan de oevers van het meer
Om zo eenvoudig mogelijk het Nationale Park te verlaten wandelt men van Babine Kuce naar het vertrekpunt van de boottocht, Pristanište. De wandeling loopt langsheen de oevers van het Grote Meer. Na een half uur komt men in Pristanište aan. Van daar kan men de minibusjes nemen die naar Polace gaan.

Bereikbaarheid
Vanuit alle bestemmingen op het eiland Mljet is de ingang naar het Nationale Park in Polace te bereiken.
Vanuit Dubrovnik kan men met de catamaran “Nona Ana” naar Mljet. De catamaran vertrekt iedere dag om 9u15 vanuit de haven van Gruž. Op donderdag en dinsdag is het vertrek om 8u.
De boottocht duurt 1u45.
Uit Polace gaat er in de namiddag om 16u55 een boot terug naar Dubrovnik. De prijs van een heen en terug ticket bedraagt 100 kuna. www.gv-line.hr
Vanuit Trstenik op het schiereiland Pelješac is er eveneens een veerbootverbinding naar Polace. Meer informatie over het uurrooster en prijzen op www.jadrolinija.hr


Reistijden
Sobra (Mljet) tot Polace: 30 min.
Dubrovnik tot Polace: 1 uur 45 min.

Links
www.np-mljet.hr


Mljet Nationaal Park weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders