>

Bezoek dorpje Cilipi

Wat : Bezoek van het dorp Cilipi
Waar : Cilipi, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : in de omliggende omgeving
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Cilipi te bezoeken in een halve dag


Cilipi
Het dorpje Cilipi behoort tot de meest authentieke dorpjes van Zuid-Dalmatië en is gelegen op 24km ten zuiden van Dubrovnik. Vooral op zondag is dit dorpje een bezoek waard. Dan worden er folklore dansen georganiseerd op het pleintje voor de Sint-Niklaaskerk. De rijke tradities en spectaculaire dansen zijn van een zeldzame schoonheid.

Etnografisch museum
Vanaf 9u ’s morgens kan men in Cilipi terecht. De inkom voor het spektakel bedraagt 30 kuna. In de prijs is een welkomsdrank inbegrepen.
Op het centrale dorpsplein is het etnografisch museum. Hier kan men kennismaken met de eeuwenoude tradities en de kleurrijke volkskledij van de regio, die met prachtig kantwerk versierd wordt. De inkom in het etnografische museum is gratis.

Dalmatische a capella
De welkomsdrank wordt in een oude wijnkelder aangeboden. Hier kan gekozen worden tussen de locale witte wijn, prošek of een gekruide schnaps. Om het allemaal nog gezelliger te maken worden er door “a capella” zangers eeuwoude liederen gezongen. De charme van het Kroatische platteland is in Cilipi nergens veraf.

Sint-Niklaaskerk
Om 10u begint de Heilige Mis in de Sint-Niklaaskerk. Deze wordt volledig in het Kroatisch opgevoerd.
Tijdens de Mis kan men ook gezellig rondkuieren in de straten rond de kerk. De vele souvenirwinkeltjes verkopen kleurrijk borduurwerk en authentiek handwerk.
Er kan ook genoten worden van een koffietje in de cafés op het centrale plein.

Folklore dansen
Om 11u15 beginnen op het pleintje voor de Sint-Niklaaskerk de folklore dansen. Dit is het hoogtepunt van de dag. De mooi gekleede dansers geven een uur lang het beste van zichzelf en vertonen de bekendste dansen van de regio. De pracht van de traditionele dansen laat niemand onverschillig.

Bereikbaarheid
Het dorpje Cilipi kan op verschillende manieren bereikt worden. Vanuit Dubrovnik of Cavtat kan men het dorpje zowel per bus of per auto bereiken. Op zondag wordt er door Libertas een toeristenbus, vanuit Dubrovnik en Cavtat, naar Cilipi ingelegd. (www.libertasdubrovnik.hr)
Parkeergelegenheid is zeer ruim. De parking bevind zich vlak bij het centrale plein.
Voor de sportievelingen bestaat er de mogelijkheid om per fiets of te voet naar Cilipi te gaan. Vanuit Cavtat is er een wandelroute. Het duurt ongeveer anderhalf uur om in Cilipi te geraken.
Via de fietsroute komt men er in ongeveer 1 uur. De routes staan op de website van de toeristische dienst. (www.tzcavtat-konavle.hr)

Eetgelegenheid
In Cilipi zijn er geen eetgelegenheden. Maar in de nabije omgeving zijn er des te meer. Een aanrader is restaurant Konavski Dvori, dat in Ljuta, op 15km ten zuiden van Cilipi gelegen is. Het restaurant is gevestigd in een oude gerestaureerde watermolen en de beste specialiteiten worden er aangeboden. In as gebakken lams- en kalfsvlees is het bekendste gerecht en heeft een unieke smaak heeft.

Konavski Dvori is per auto makkelijk te bereiken. Overal langs de hoofdweg staan er wegwijzers die u makkelijk tot aan het restaurant leiden. www.esculap-teo.hr
Voor de actieve reizigers bestaat er de mogelijkheid per fiets naar het restaurant te gaan. Vanuit Cilipi is er een 26km lange uitgestippelde route.

Reistijden
Dubrovnik naar Cilipi : 25 min.
Cavtat naar Cilipi : 10 min.
Gruda naar Cilipi : 15 min.

Links
www.tzcavtat-konavle.hr
www.cilipifolklor.hr


Cilipi nabij Dubrovnik weergeven op een grotere kaart
desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders