>

Bezoek aan Eiland Lopud

Wat : Bezoek van het eiland Lopud
Waar : Lopud, eiland Lopud, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : op de wandeldijk van Lopud
Tijd : halve dag tot één dag


Het eiland Lopud
Op enkele kilometers ten noorden van Dubrovnik is de Elafitiarchipel. Deze met dichte bossen begroeide archipel bestaat uit 14 eilandjes. Enkel de drie grotere eilanden zijn bewoond : Kolocep, Lopud en Šipan.

Genieten van de rust
Het eiland Lopud is met zijn rijke culturele patrimonium en prachtige zandstranden een aantrekkelijke bestemming. Hier kan men de drukte van Dubrovnik ontvluchten.
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de ruďnes van de 15e eeuwse patriciërshuizen, het fort Kaštio dat boven het dorpje uittoornt en de O-L-V Kerk met meesterwerken van Kroatische en Vlaamse schilders.

Sportactiviteiten
Op het eiland Lopud kan er aan verschillende sportactiviteiten gedaan worden. Het eiland is volledig autovrij en het is dan ook een waar paradijs voor fietsers en wandelaars. Er zijn mooie uitgestippelde routes om het eiland te verkennen.
Op het strand van Lopud worden kajakken verhuurt waarmee een tocht op zee kan gemaakt worden.

Parelwitte zandstranden
Ook kan er op het eiland gewoon geluilekkerd worden. Op de parelwitte zandstranden kan er van de zon en zee genoten worden. Het mooiste strand is gelegen in de Baai van Šunj, in het zuiden van het eiland, op ongeveer 30 min. wandelen van Lopud.
Volg de Od Šunjastraat en na een korte boswandeling komt men op het indrukwekkende zandstrand van Šunj.

Culinaire aanbod
Op de wandeldijk kan men genieten van de gezelligheid van de vele terrasjes. De restaurants bieden er het beste van de Dalmatische keuken. Goede restaurants zijn Restaurant Obala en Konoba Dubrovnik.

Ferrydiensten
Vanuit de haven van Dubrovnik kan Lopud gemakkelijk bereikt worden. De goedkoopste manier is met de M/S Postira, die tot de vloot van het staatsbedrijf Jadrolinija behoort (van maandag tot zaterdag zijn er 4 verbindingen per dag, op zondag zijn er 2 verbindingen).
Met de Postira duurt het ongeveer 1 uur om Lopud te bereiken. Onderweg is er een korte tussenstop op het eiland Kolocep.
Ook kan men met Nova International naar Lopud varen. Dit is een sneller maar duurder alternatief voor de ferryverbinding.

Eilandhoppen
Er bestaat ook de mogelijkheid om te eilandhoppen met de Postira. Een bezoek aan het eiland Lopud kan gecombineerd worden met een bezoek aan één van de andere eilanden van de Elafitiarchipel. Het eiland Kolocep biedt vooral rust en mooie stranden. Het noordelijk gelegen eiland Šipan staat vooral bekend omwille van zijn olijfvelden, pittoreske dorpjes en de typische mediterrane sfeer.

Reistijden (per ferry)
Dubrovnik naar Lopud : 50 min.
Gornje Celo (Kolocep) naar Lopud : 20 min.
Sudurad (Šipan) naar Lopud : 15 min.

Links
ferry uurroosters Kroatië (Nederlands)
Eiland Lopud (Nederlands)


Grotere kaart weergeven

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders