>

Bezoek aan Eiland Sipan

Wat : Bezoek van het eiland Šipan
Waar : Eiland Šipan, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : zowel in Sudurad als in Šipanska Luka is er eetgelegenheid
Tijd : halve dag tot één dag

Het eiland Šipan
Het eiland Šipan is met een oppervlakte van 16,5 km² het grootste eiland van de Elafitiarchipel. Op het eiland zijn er twee dorpen, Šipanska Luka en Sudurad, die met een weg met elkaar verbonden zijn.
Ooit was Šipan het geliefde toevluchtsoord van de aristocratie van Dubrovnik. Zij lieten op dit groene eiland hun rijk versierde renaissance zomerpaleizen optrekken.

Sudurad
In het zuiden van het eiland is het dorpje Sudurad, dat ongeveer 250 inwoners heeft. Tijdens de Gouden Eeuw van de Stadsrepubliek, in de 16e eeuw, was er een grote scheepswerf. De vele pittoreske huizen zijn een overblijfsel van deze bloeiende periode uit de geschiedenis.
Enkele eeuwen later is Sudurad een rustig vissersdorpje waar er een aangename mediterrane sfeer heerst.
Bezienswaardig is de zomervilla van Tome Stjepovic Skocibuhe, één van de mooiste voorbeelden van de renaissance bouwstijl in Kroatië.
De villa valt vooral op door de twee reusachtige wachttorens, die het dorpje moest vrijwaren van aanvallen van piraten.

Wandelen tussen de olijf- en wijngaarden
Het eiland Šipan biedt vooral veel mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. Er is een 5 km lange weg die van Sudurad naar het noordelijker gelegen Šipanska Luka loopt.
De weg loopt door de vruchtbare vallei van Šipan. In de vallei staan er vele vijgen en olijven maar ook johannesbrood en wijngaarden. Onlangs werd Šipan nog in het Guinnes Book of Records opgenomen omwille van het grootste aantal olijfbomen op zulke kleine oppervlakte. Alles te samen zouden er op het eiland zo’n 300.000 staan.

Šipanska Luka
In het noorden is het grootste dorpje van het eiland, Šipanska Luka, dat ongeveer een 300 inwoners telt. Dit dorpje heeft een rijk historisch patrimonium met vele mooie gebouwen.
In de haven van het dorp zijn de overblijfselen van de Romeinse Villa Rusticaea. Hier is ook de laatgotische parochiekerk met waardevolle schilderijen.
Op een heuvel boven het dorp is het rectorenpaleis, de voormalig woonplaats van de Graaf van Šipan.

Dwars door Šipan
Het duurt ongeveer een uur om van Sudurad naar Šipanska Luka te wandelen. Echter is het geen noodzaak om deze weg twee maal te moeten doen.
De ferry vanuit Dubrovnik gaat zowel naar Sudurad als ook naar Šipanska Luka. Het is dus mogelijk om ’s morgens de ferry tot in Sudurad te nemen en ’s avonds, na het eiland wandelend te hebben doorkruist, vanuit Šipanska Luka de ferry naar Dubrovnik terug te nemen of omgekeerd.

Eetmogelijkheden
In beide dorpjes kan er gegeten worden. In Sudurad is er een restaurant aan de havenkade.
Šipanska Luka biedt een ruimere keuze. Hier zijn Restaurant Kod Marka, Restaurant Trabakula en Konoba Tauris die lekkere visgerechten aanbieden.

Ferrydiensten
Vanuit Dubrovnik is er 4 maal per dag een verbinding met Sudurad en Šipanska Luka. De tocht wordt door de M/S Postira uitgevoerd en maakt een tussenstop op de naburige eilanden Lopud en Kolocep.
De boottocht van Dubrovnik naar Sudurad duurt ongeveer 1 uur. Naar Šipanska Luka duurt de tocht 1u30min.

Reistijden (per ferry)
Dubrovnik naar Sudurad : 65 min.
Dubrovnik naar Šipanska Luka : 90 min.
Lopud naar Sudurad : 15 min.
Lopud naar Šipanska Luka : 40 min.
Gornje Celo (Kolocep) naar Sudurad : 35 min.
Gornje Celo (Kolocep) naar Šipanska Luka : 60 min.

Links
ferry uurroosters Kroatië (Nederlands)
Het eiland Lopud (Nederlands)
www.otoksipan.com


Eiland Sipan weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders