>

Bezoek aan wijnkelders Peljesac

Wat : Bezoek van de wijnkelders van Pelješac
Waar : schiereiland Pelješac, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : mogelijkheid tot eten en drinken in Trstenik en Ston
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om de wijnkelders van Pelješac in een halve dag te bezoeken

De wijnkelders van Pelješac
Het schiereiland Pelješac behoort tot de ruwste streken van de Dalmatische Kust. Het microklimaat dat er op Pelješac heerst en de unieke samenstelling van de ondergrond zorgden ervoor dat men reeds vele eeuwen geleden begon met het produceren van wijn. Na vele ontwikkeling en verbeteringen groeide Pelješac uit tot de beste wijnregio van Kroatië. Vooral de rode wijnen hebben een uitstekende reputatie.

De Stagnum van de familie Miloš
Het schiereiland Pelješac is een enorm uitgestrekt wijngebied met tientallen wijnkelders. Op 5km ten noorden van Ston is de zuidelijkst gelegen wijnkelder, Vinarija Miloš.
De wijnkelder staat met wegwijzers aangeduid en is eenvoudig te vinden. De wijnvaten worden er in een uit rotsen gehakte wijnkelder bewaard. Wijnproductie is er een eeuwenoude familietraditie. Het productieproces wordt er nog zeer traditioneel toegepast. De bekendste wijnen die er geproduceerd worden is de rode Stagnum en de witte Rukatac.

De donkerrode Dingac
Ongeveer 35km verder naar het noorden, richting Orebic, is het dorpje Potomje. In de regio van het dorpje Potomje wordt vooral de Plavac Mali, maar ook de befaamde Dingac wijn geproduceerd.
De aantrekkelijkste wijnkelder in dit dorpje is die van de familie Matuško, Vinarija Matuško.
Dit is de grootste wijnkelder op het schiereiland met een capaciteit van 4500 liter.
Vlak nabij de wijnkelder is de tunnel die naar de wijngaarden van het naburige gehucht Dingac leidt.

De Pošip desertwijn
Een tiental kilometer naar het zuiden is de prachtige baai van Trstenik. In dit pittoreske dorpje zijn er goede restaurants waar er lekker kan gegeten worden.
De hoofdreden voor een bezoek aan Trstenik is de bekendste wijnkelder van Kroatië, Vinarija Grgic.
Proef er de Plavac Mali en zeker ook niet te missen is de overheerlijke Pošip wijn. Dit is een overheerlijke dessertwijn met een unieke smaak.

Gastronomie in Mali Ston
Het bezoek van de wijnkelders van Pelješac kan gecombineerd worden met een bezoek aan de historische stad Ston.
In het naburige Mali Ston kan er lekker gegeten worden en kan men genieten van de culinaire hoogstandjes van de regio. Vooral schaaldieren en oesters staan er hier op het menu.

Wijnroutes
Buiten deze drie geselecteerde wijnkelders zijn er nog vele andere kleinere wijnkelders die kunnen bezocht worden. De meeste wijnkelders zijn goed bewegwijzerd
en hierdoor makkelijk te vinden. In het toeristisch verkeersbureau van Ston kunnen gedetailleerde kaarten met wijnroutes verkregen worden.
Hou er rekening mee dat de openingsuren van de meeste wijnhuizen van 9u tot 12u en van 14u tot 18u zijn. Wil jij alvast in stemming komen of nog nagenieten, Kroatische wijnen kun je ook in Nederland bestellen bij Wijnland Kroatië.

Reistijden
Dubrovnik tot Ston : 60 min.
Dubrovnik tot Potomje : 100 min.
Orebic tot Ston : 60 min.
Orebic tot Potomje : 20 min.
Ston tot Potomje : 40 min.

Links
Webstek Stad Ston
BartulWijnkelders Peljesac weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-4-24, laatst aangepast op 01-02-17. © Hans Van Mulders