>

Bron van de Kupa

Wat : bron van rivier in kloof, natuur.
Waar : Kvarner, Gorski Kotar, nabij NP Risnjak (Crni Lug)
Eten en drinken : mogelijkheid tot aankoop drank in Razloge.
Tijd : halve dag (zonder heen/terugreis).
fotoalbum bron v/d Kupa


86 meter diep
De bron van de rivier Kupa is een merkwaardig fenomeen. De bron zelf is geen klein borrelend bronnetje, maar een behoorlijk grote vijver die ingesloten is door hoge verticale rotswanden. Het water komt uit twee verticale kanalen. Het smalle kanaal is 86 meter diep en het bredere 57. Daaruit borrelt het water naar omhoog. Deze kanalen hebben aan de oppervlakte een diameter van enkele meters.
Door deze merkwaardige bron heeft de rivier van bij zijn start reeds een breedte van 20 tot 30 meter.


Bereikbaarheid
De bron is te voet bereikbaar vanaf twee verschillende plaatsen. We bespreken hier de meest gebruikte toegang via het dorpje Razloge.
Vanuit Crni Lug (NP Risnjak) neem je de hoofdbaan richting Gerovo. Voorbij kilometerpaal 27 sla je rechts af richting Razloge. Dit is een piepklein dorpje dat met de wagen bereikbaar is. Maar vergis je niet, het is een smal kronkelend baantje met een slecht wegdek van grint en asfalt. Tweede versnelling en 40km/h is aangewezen. Veel verkeer is er niet. Het is ook met de fiets bereikbaar of te voet, al zal de terugweg wel lastig zijn. Vanuit het dorp tot aan de hoofdweg is het behoorlijk klimmen over een afstand van ongeveer 8 km.

In het dorpje vind je bewegwijzering tot aan de bron. Er is ook een kiosk waar je inlichtingen kan krijgen en toegang moet betalen. Al is deze kiosk niet altijd open. De toegang is dan gratis.

aangelegde paden
Het pad is deels aangelegd met trappen in hout en grint en soms zelfs met houten railing. Soms loopt het gewoon door het bos en zelfs door een droge rivierbedding (droog in de zomermaanden). De weg is ook aangegeven door de bekende rood/witte bollen geschilderd op rotsblokken of bomen.

1200 liter per seconde
Als je doorstapt ben je op een half uurtje beneden. Je komt eerst aan in een droge doch brede rivierbedding, een zijrivier van de Kupa. De bedding ligt vol grote rotsblokken en is omgeven door hoge bergwanden. Deze kloof en het zicht naar de rivier Kupa is overweldigend. Na een paar honderd meter kom je dan aan een brugje dat over de droge rivierbedding loopt. Hier is de monding van deze zijrivier in de Kupa. Het zicht is wondermooi, vooral de mist die bijna altijd als een deken boven de rivier hangt. Het water is zeer helder en geeft van iets verderaf een groen-blauwe indruk.
Voor de bron zelf loop je over het brugje en over een pad en na een paar 100 meter ben je er al. Je kan zeer goed de twee schachten onderscheiden waar het water naar boven komt. Niettegenstaande deze bron een debiet heeft van 1200 liter per seconde merk je er weinig van omdat de pijpen zo groot zijn.

Bij het teruggaan merk je aan het brugje een brievenbus op. Je kan deze openmaken en in het gastenboek iets schrijven.

Het hoogteverschil van aan de start van de wandeling in Razloge tot de bron is 237 meter.

Reistijden :
Rijeka (kust) tot Crni Lug : 30 minuten tot 1 uur.
Zagreb tot Crni Lug : 1 uur 30 min.

Crni Lug tot Razloge (met de wagen) : 20 min.
Razloge te voet tot bron : 30 tot 45 min.

Meer over Nationaal Park Risnjak
Meer over de streek Gorski Kotar


Grotere kaart weergeven


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders