>

Pleziervaart & andere boten

Heb je een rubberboot of een mega-jacht, in Kroatië kan je er overal mee terecht. Van het noorden van Istrie tot in Dubrovnik in het zuiden zijn er langsheen de kust niet minder dan 45 volledig uitgeruste jachthavens. Er zijn natuurlijk nog honderden (zo niet duizenden) aanleghaventjes in zowat elk dorpje langsheen de kust. Maar we hebben het hier over jachthavens met alle voorzieningen. Samen bieden deze jachthavens meer dan dertienduizend ligplaatsen.

ACI-marina's
Ongeveer de helft van deze jachthavens (21 om precies te zijn) maken deel uit van de ACI (de Adriatic Croatia International Club). Deze is zelfstandig of maken deel uit van een hotel.


De jachthavens (marina's in het Kroatisch) bieden een goede bescherming voor je vaartuig tegen de natuur. Bescherming, niet alleen tegen de kracht van het water tijdens een storm, maar ook tegen de verschillende winden die er langsheen de Adriatische kust waaien : de bura in de Kvarnerregio, de mistral en de jugo (sirocco) die uit het zuiden blaast.

Service
Maar de grote troef van de jachthavens is de service. Er zijn uitstekende servicestations om herstellingen en onderhoud te laten uitvoeren aan zowel het vaartuig als de motoren, hijskranen om boten op het droge te hijsen, liften en een hellend vlak naar het water. Er zijn buiten de ligplaasen in zee ook ligplaatsen aan de wal en parkeerplaatsen voor je auto en trailer. Voor jezelf en de passagiers vind je er douches, sanitair, restaurants, supperettes, wasserettes en nog veel meer. Aansluiting op water en electriciteit is vanzelfsprekend. In sommige jachthavens kan je ook terecht voor aanmelding bij de grenspolitie en douane. Bijna allemaal zijn ze het jaar rond geopend.

Uitstekende ligging
Door zijn ligging biedt de Kroatische kust een ongekende variatie aan mogelijkheden. Dichtbij is er altijd wel iets te beleven of te bezoeken : cultureel erfgoed, historische plaatsen, kloosters, natuurparken, burchten, prachtige steden en zoveel meer. Maar ook plaatselijke markten voor je dagverse inkopen of disco's voor een avondje stappen.

De jachthavens zijn dankzij zijn de centrale ligging van Kroatie in het achterland van Europa goed bereikbaar over de weg, langs de lucht of zelfs via het water zelf. Vele Italiaanse steden hebben directe ferry-verbindingen met Kroatische kuststeden zoals Split, Dubrovnik, Pula, Umag, Rijeka, Zadar, Bol, Brac, Korcula enz...
Met het vliegtuig kan je de Kroatische kust bereiken vanuit verschillende Europeese steden of met binnenlandse vluchten vanuit Zagreb. De Kuststeden met een luchthaven zijn Pula, Rijeka (eiland Krk), Zadar, Split en Dubrovnik.
Sinds enkele jaren zijn alle grote steden aan de kust bereikbaar via autosnelwegen op uitzondering van Dubrovnik na. Maar aan het stuk snelweg van Split naar Dubrovnik wordt hard gewerkt.

Huren
Een jacht kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Velen krijgen het virus te pakken nadat ze een boot huurden voor enkele dagen. Je kan langsheen de kust dan ook alle mogelijke boten huren : van kleine zodiacs tot de meest luxueuse jachten, en dat voor enkele uren tot dagen of weken. Je kan ook huren met of zonder schipper, of zelfs met kok, meid, of zelfs een butler aan boord.

Eilandexcursies
Mocht je zelf niet in het bezit zijn van een boot, en/of vaarbewijs, dan is een eilandexcursie zeker een aanrader. Vanuit de regio Split en Trogir varen dagelijks excursies naar de omliggende eilanden. Waterworld Croatia biedt dagelijks diverse excursies aan dat zeker de moeite waard is om mee te maken. Zo varen ze naar het eiland Bisevo, waar een van Europa's bekendste blauwe grot te vinden is. Ook het strand van Bol (Zlatni Rat) op het eiland Brac is een van de mogelijkheden, het strand dat regelmatig in de lijsten van mooiste stranden ter wereld opduikt. Bezoek de website www.waterworldcroatia.com voor meer informatie.


Varen langsheen de Kroatische kust kan dus onder de meest zorgeloze omstandigheden en zal nooit vervelen !

Links :
Water-taxi, excursies en nog veel meer : Waterworld Croatia"
Alle informatie voor de pleziervaarder ACI-clubs. (Engels)

















desktop
Logo Made in Flanders vandaag 20-4-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders