Algemene toeristische informatie over de Kvarnerbaai in Kroatie

Kroatie.org - Kvarner baai

Logo Made in Flanders

Senj

Vierkante burcht van de Uskoken.
De massive versterkte burcht van de Uskoken te Senj. (c) Grad Senj

Senj ligt op een 60-tal kilometer zuidwaards van Rijeka tegenover de zuidpunt van het eiland Krk. Deze stad is niet alleen een belangrijke plaats geworden voor het toerisme, maar het is altijd al een belangrijke historische plaats geweest. Van hieruit kan je namelijk de Velebit bergketen over om naar het binnenland (Lika) te gaan.

Uitvalbasis
Vandaag is Senj zowat de stopplaats bij uitstek als je de kustweg naar het zuiden neemt. Senj is zoals de meest steden aan de kust niet echt groot. Het telt slechts 8500 inwoners waarvan er 6000 in het stadje zelf wonen.
Vanuit Senj ben je vrij snel op het eiland Krk of op het Eiland Rab, maar ook de Plitvice Meren liggen op een kleine 100 kilometer hier vandaan. En zeker niet te vergeten, het Velebit Nationaal Park 'achter' Senj. Absoluut het bezoeken waard.

Accomodatie
Maar hier blijven is misschien niet zo'n slecht idee. De kust in de omgeving kent vele kleine en grotere baaien met kristalhelder water. Er zijn 4 hotels en niet minder dan 6 campings. Het aantal 'sobe' kamers en appartementen is niet direct te tellen al was het maar omdat er hier wekelijks wel ergens een nieuw appartementje afgewerkt is.

Eten is er al evenmin een probleem met de 30 restaurants en nog veel meer cafeetjes en snack-bar's.

Voor wie aan watersport wenst te doen, alle mogelijke voorzieningen zijn hier voorhanden. Van de 'marina' zelf tot vulstations voor duikflessen, visvergunningen, verhuurvan boten, enz...

De Uskoken
Ook belangrijk was de vesting van de Uskoken, zeg maar de beschermers tegen de Turken maar het was ook wel wat een roversbende, die van hieruit enkele honderden jaren de ganse Adriatische zee en zijn kusten onveilig maakten. Meer daarover kan je lezen op de verhalenpagina's, meerbepaald Deel II pagina 3, 4 en 5.

Meer informatie vind je op de webstek van de Stad Senj.
vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15.