>

Documenten

Paspoort :
NEDERLANDERS : GEEN paspoort vereist ! (klik hier voor meer info)
Vlamingen : Om KroatiŽ binnen te komen heeft U enkel uw belgische identiteitskaart nodig of een geldig internationaal paspoort.

Vroeger ontving je soms - maar niet altijd - aan de grens een 'toeristenpasje' dat geldig was voor drie maanden. Voor 1991 was iedereen verplicht zo'n pasje te kopen ! De prijs bedroeg toen ongeveer 2,5 euro. Voor alle duidelijkheid dus : er moet geen toeristenpasje meer gekocht worden.Boten en jachten voor persoonlijk gebruik moeten niet aangegeven worden, enkel bewijs van eigendom is voldoende.

Uw auto : Tot enkele jaren geleden waren er nog verzekeringsmaatschappijen die U niet standaard verzekerden voor Kroatie. Nu kan je er vanuit gaan dat elke maatschappij het wel doet, maar even nakijken is een kleine moeite. Kijk of op uw kaart de letters HR (afkorting voor KroatiŽ) voorkomen en NIET doorstreept zijn. Ook SLO voor SloveniŽ niet vergeten !! zo niet bent U verplicht een verzekering voor 14 dagen af te sluiten aan de grens wat U snel een kleine 50 euro kost.

Grens controle : De Kroatische grensposten werden tot voor juli 2013 bemand door 2 verschillende diensten. Eerst komt de grenspolitie die documenten controleert en pas dan komt de douane die de in/uitvoer regelt. Sinds de toetreding tot de EU is er enkel nog de politiecontrole (personencontrole). Van zodra Kroatie toetreed tot de Schengenzone wordt deze contole ook afgeschaft. Dit zou normaal moeten gebeuren in 2016 of 2017. Als je Kroatie binnenrijdt vanuit een niet-EU-land (ServiŽ bv) dan blijft er zowel politie- en douanecontrole. Denk er dan dus aan om ook bij de tweede eens te stoppen...

Wat mag KroatiŽ binnen (tot 30 juni '13) : uw persoonlijke bagage, 200 sigaretten; of 100 sigarillos; of 50 sigaren; of 250 gram tabak. 2 liter tafelwijn, 1 liter sterke drank (meer dan 22 %) en (voorheen 'of') 2 liter betere wijn, schuimwijn of likeur (-22%). 50 gram parfum (voorheen 60 cc/ml) en (voorheen 'of') 250 cc/ml of toilet-water. Bovenop dit alles goederen met een totaal aan waarde van maximum 1000 Kuna (ongeveer 140 Ä) (300 Kuna tot december 2009). Dit laatste is natuurlijk theorie, men zal U niet laten betalen voor enkele pakjes pralines en enkele flesjes Duvel die je als kado mee hebt. De hoeveelheden alcohol en tabak gelden uiteraard per persoon maar enkel voor de personen boven de 17 jaar. Ervaring leert dat je zelfs met 1 bak Duvel en nog een assortiment Vlaamse bieren - totaal 22 liter bier - nog steeds de grens over mag zonder dat men daar een probleem over maakt.

Wil je toch goederen meebrengen die een waarde van meer dan 5000 kuna hebben (650 euro) dan kan je die aangeven en betaal je een invoertaks van 10 % en de btw van 25 %. Je btw kan je dan best voordien terugvorderen bij je eigen douanediensten zoniet betaal je 2 maal btw. Opgelet dit uniforme douanetarief geld niet voor alcohol, tabak, parfum en brandstoffen.

Terug naar huis, import in EU
Bij je terugreis ga je van KroatiŽ terug de EU binnen (hoogstwaarschijnlijk via SloveniŽ).
Wat je hier mag binnenbrengen van alcohol, tabak, enz... is hetzelfde als wat je Kroatie mag binnenbrengen.
Ook mag je in theorie nieuw aangekochte goederen de EU taksvrij binnenbrengen tot een waarde van maximum 175 euro. Alles wat duurder is moet je aangeven.


Geld : Transfer van cash geld (maar ook bv cheques) is vrij binnen de EU-landen. Ongeacht of het euro's, kuna's of adere valuta is. Indien je van buiten de EU KroatiŽ binnen komt, dan is er een meldingsplicht vanaf tienduizend euro (of een tegenwaarde daarvan in andere valuta). Dit is dus enkel een meldingsplicht, men kan je niet verbieden om dit geld in- of uit te voeren.Wat mag KroatiŽ binnen (vanaf 1 juli '13)
Alcohol- en tabaksproducten
Bij reizen van een EU-land naar een ander, mag u tabaks- en alcoholproducten meenemen voor persoonlijk gebruik, maar niet om verder te verkopen.

Volgens de EU-wetgeving, hoeft u niet te bewijzen dat de goederen voor persoonlijk gebruik zijn als u minder bij u heeft dan:

800 sigaretten
400 cigarillo's
200 sigaren
1 kg tabak
10 liter sterke drank
20 liter sherry, port of andere distillatiewijnen
90 liter wijn (waaronder maximaal 60 liter mousserende wijn)
110 liter bier.
Naar sommige landen mag u meer meenemen, d.w.z. dat u ook bij grotere hoeveelheden niet hoeft aan te tonen dat ze voor persoonlijk gebruik zijn. Raadpleeg de nationale overheden om te weten hoe groot deze hoeveelheden zijn.

Deze regels gelden niet voor jongeren onder de 17. Zij mogen helemaal geen alcohol- of tabaksproducten meenemen. Belastingvrije verkoop (duty-free) bestaat niet voor reizigers die van het ene EU-land naar het andere gaan.

Contant geld
Als u op een reis in de EU 10.000 euro of meer in contanten of het equivalent daarvan in een andere munteenheid wilt meenemen, moet u aan de douane van de landen die u aandoet, vragen of u dat bedrag moet aangeven bij vertrek, doorreis of aankomst.Eigen materiaal
Videocamera's, fototoestellen, draagbare computers, sportuitrustingen enz.. zouden normaal moeten aangegeven worden bij het binnenbrengen en terug 'uitgeschreven' worden bij het buitengaan. In de praktijk gebeurt dit niet, maar veiligheidshalve is het nuttig om van duurdere bezittingen de factuur (of een copy) mee te hebben om te kunnen bewijzen dat U ze niet in KroatiŽ gekocht heeft. Anders zouden de Europese douaneambtenaren U wel eens invoertaksen kunnen laten betalen bij het naar huis rijden (De Slovenen, Italianen, ...). Smokkelen is uiteraard verboden. Indien je goederen hebt die je best aangeeft doe dit onmiddellijk. Als ze de goederen vinden bij controle wordt dit als smokkelen aanzien. Geldboetes en zelfs gevangenisstraffen zijn het eventuele resultaat.

Goederen die je beter thuis laat : drugs, munitie, vuurwapens, explosieven, andere wapens (knipmessen enz...) Obsceen materiaal, kinderporno, en dieren die geen normale huisdieren zijn (slangen, ratten, olifanten,...)

Een goede raad van de Kroatische Douane :

Breng nooit iets binnen voor iemand anders.
Breng nooit verboden goederen binnen.
Bestuurders moeten ervan overtuigd zijn dat iedereen in hun voertuig op de hoogte is van wat mag en niet mag ! (lifters bv). Het voertuig kan in beslag genomen worden als er smokkelwaar in gevonden word, ook als het niet van de bestuurder is. Als je lifters meeneemt, laat ze uitstappen voor de grens met KroatiŽ en laat ze te voet de grens oversteken. Als je twijfelt ga direct naar de douaneambtenaar.
Hoofdkwartier van de douane : Alexandera von Humboltda 4/a, HR-10000 Zagreb tel : +385 1 6102 333
Indien je dan toch iets wenst te smokkelen en betrapt wordt, hier het adres van de ambassade van Nederland en belgie :
Nederland : Medvecak 56, 10000 Zagreb; Tel.: 01 423 959 Fax.: 01 424 205
BelgiŽ : Embassy of the Republic of Belgium (zo staat het geschreven, Filip ik zou mijn beklag doen !): Pantovcak 125 B I, 10000 Zagreb; Tel.: 01 4578 901 Fax.: 01 4578 902

Links
- Vakantie Kroatie Tips
- Web-stek van de Kroatische Douane : www.carina.hr
(De webstek van de Kroatische Douane is volledig vernieuwd, ťn de de nieuwe engelstalige versie is ... niet meer bestaande !)
- de Nederlandse ambassade in KroatiŽ : www.netherlandsembassy.hr
- geen web-stek voor : de belgische ambassade in KroatiŽ.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 15-04-19. © Hans Van Mulders