>

Autosnelwegen

Zagreb -> DalmatiŽ - Triest-Slovenie-Rijeka - Rijeka - Zagreb - IstriŽ - Rijeka-Zuta Lokva

HOU HET VEILIG -> veilig op de snelwegen

Nieuwe autosnelwegen (hier info autowegenvignet voor SloveniŽ)
Reeds enkele jaren wordt er hard gewerkt aan nieuwe autosnelwegen in KroatiŽ.
Een van de meest belangrijke economische verbindingen is deze van Rijeka naar Zagreb. Het stuk Karlovac-Zagreb was reeds jaren voltooid, het moeilijkste stuk door de bergen van Gorski Kotar is nu volledig voltooid. Dit maakt een rit van Rijeka naar Zagreb enkele uren korter ! Gemiddeld duurt deze rit nu 1 uur 30 minuten. De volledige snelweg is nu een volwaardige 2+2 autosnelweg met minstens 2 rijvakken in iedere richting. Deze baan is belangrijk om de haven van Rijeka een goede verbinding te geven met de rest van de Balkan. Het aanleggen van de nieuwe wegen maakt KroatiŽ nog beter geschikt voor autovakanties.


De toeristisch belangrijke routes zijn die van Zagreb naar het zuiden, Triest-SloveniŽ-Rijeka en de snelwegen door IstriŽ.

Zagreb - zuiden
De snelweg A1 van Zagreb naar het zuiden is volledig afgewerkt tot Ploce, 110 km voorbij Split richting Dubrovnik. De snelweg kreeg de naam Dalmatina. Het resterende gedeelte tot in Dubrovnik zal worden afgewerkt. Bedoeling was dat dit gebeurde tegen 2012. FinanciŽle problemen hebben de werken zo goed als stilgelegd. De tunnels Mali Kapela en Sveti Rok op de A1 zijn ondertussen verdubbeld zodat er 2 rijstroken in beide richtingen beschikbaar zijn. Files behoren daar tot het verleden.
Peljesac brug. De rest van de snelweg naar Dubrovnik zal gedeeltelijk over het schiereiland Peljesac lopen. Daarvoor wordt een brug over de zee-engte tussen het vasteland en het noorden van het schiereiland Peljesac gepland.
De bouw zou 4 jaar duren, en tijdens deze vier jaar zou ook de rest van de snelweg tot Dubrovnik afgewerkt worden. Voorlopig is er geen tijdschema wanneer de brug en snelweg afgewerkt zal worden.
De totale hoogte van de brug zal 176 meter bedragen en een lengte hebben van ongeveer 2,3 kilometer. De doorgang voor schepen zal 400 meter breed zijn en 50 meter hoog, waardoor de grootste cruise-schepen eronderdoor kunnen. Het wegdek wordt 2 x 2 rijstroken breed. De brug zelf zal gedeeltelijk op palen rusten en de doorgang voor schepen wordt een tuibrug. Deze vrije doorgang was reeds jaren aanleiding tot discussie tussen KroatiŽ en BosniŽ. (zie November 2005 ; Februari 2006 ; April 2006 ; Mei 2007 ; Juni 2007); November 2009)

Triest-Slovenie-Rijeka
Dit relatief kleine stuk is een nogal belangrijk stuk voor de toeristen. Zowel komende van Italie als komende van het noorden (Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Oostenrijk...) kan je nu aan de grenspost Rupa de snelweg op om in Matulji (Rijeka/Opatija) de richting Istrie of richting Zagreb/Split te nemen en dit zonder nog de snelweg te moeten verlaten. Hopelijk volgen de Slovenen met hun deel naar Triest (I), en het stuk Postjna-Rupa. Als dit klaar zou zijn kan je bijna zonder onderbreking van thuis tot Split rijden op autosnelwegen !
Ring rond Rijeka - Het autosnelwegencomplex rondom Rijeka kent al veel uitbreidingen. Zo kan men nu gemakkelijk de industriezone (Cavle) tussen Rijeka en Bakar bereiken over de snelweg. Je kan nu ook zonder de snelweg te verlaten de brug naar het eiland Krk bereiken. Een betere verbinding vanuit het centrum en de haven van Rijeka tot dit oprittencomplex via tunnels en bruggen is ondertussen ook afgewerkt. De ring zelf ten noorden van de stad is op dit moment verdubbeld tot een volwaardige 2+2 snelweg. De gebruikelijke files in het weekend behoren nu tot het verleden.

Rijeka - Zagreb
Deze belangrijke snelweg voor de Kroatische economie is sinds eind 2008 volledig afgewerkt en dus een volwaardige 2+2 snelweg. Van Rijeka tot Zagreb duurt een rit nu ongeveer anderhalf uur. Sommige stukken hebben zelfs 3 rijvakken in elke richting.
Istian 'Y'
De zogenaamde Istrian Y is de snelweg die van de zuidpunt van Istrie (enkele km's ten noorden van Pula) naar het noorden loopt en splitst ter hoogte van Kanfanar. Daar loopt de baan door naar het noorden om zo de westelijke kustgebieden te verbinden en een verbinding te maken in het noorden met de Sloveense/Italiaanse snelwegen. Het andere deel loopt richting binnenland tot Pazin (het hart van Istrie) en van daar door de Tunnel Ucka naar Rijeka.
Het overgrote deel van deze Istrische Y is ondertussen een volwaardige 2x2 snelweg geworden, en dus ook veel veiliger. Het nadeel is dat deze snelweg ondertussen ook een tolweg geworden is (met tolhuisjes). De tolheffing voor de viaduct van de Mirna vervalt daardoor. Deze nieuwe viaduct overspant de Mirna valei ter hoogte van Novigrad/Lanterna. De tol aan de tunnel Ucka blijft. (Tolprijzen op afzonderlijke pagina). Enkel het gedeelte van aan de Ucka-tunnel richting Rijeka en in de andere richting tot Pazin is nog steeds een 1x1 snelweg.
Verdubbeling rijstroken
De plannen zijn nu klaar om van deze snelwegen 'echte' 2+2 snelwegen te maken en de werken zijn reeds begonnen. Het zal echter nog enkele jaren duren voor al deze werken voltooid zijn. De werken gebeuren in 2 fasen : eerst wordt de snelweg verbreed van 2 naar 2+2 rijstroken, behalve het stuk van de tunnel Ucka naar Matulji (Opatija) en de 2 grote viaducten/bruggen Mirna en Limski. Deze 1-ste fase is ondertussen klaar. In een volgende fase worden de brug over de Mirna verbreed en wordt het stuk Ucka-Matulji verbreed. Tevens komt er dan een tweede tunnelpijp voor de Ucka tunnel. Het einde van de tweede fase is nog onbekend.

Rijeka-Zuta Lokva
Dit is de verbinding die het mogelijk maakt om van Rijeka een kortere (snel)weg te nemen naar het zuiden. Tot nu moet je eerst richting Zagreb tot Bosiljevo en daar de A1 nemen. Deze is echter nog volop in aanbouw. Deze omweg die nu in totaal 133 km lang is wordt dan teruggebracht tot een afstand van ongeveer 70 km, of bijna de helft dus. Een snelheidswinst van toch drie kwartier. Aan deze verbinding wordt gewerkt, maar aangezien deze doorheen de Velibit bergketen moet zal er vermoedelijk nog enkele jaren aan gewerkt moeten worden. Een gedeelte van deze snelweg is klaar, namelijk van rijeka tot aan de brug voor het eiland Krk. Dit is zeker al een grote verbetering in het hoogseizoen.

Praktijkvoorbeeld Rijeka-Split
Bij de opening van de snelweg A1 Zagreb-Split hebben journalisten van de Novi List de proef op de som genomen en zijn van Rijeka naar Split gereden via de snelweg en via de 'Magistrale', de oude baan zeg maar.
De route volledig via de snelweg kost je 155 kuna, is 392 km lang en kost je 4 uur en 10 minuten.
De route over de Magistrale tot Zuta Lokva en dan verder via de Dalmatina kost je 104 kuna, 350 km, 4 uur 40 minuten.
De eerste oplossing is dus de langste en duurste, maar de snelste. Bovendien is dit ook de minst vermoeiende.
De route volledig over de Magistrale is natuurlijk de goedkoopste maar is 384 km lang en je doet er 7 tot 8 uur over. Het uitzicht - voor de passagiers - is wel mooier...
De journalisten rekenden in hun tijd ook een plaspauze en een tankbeurt voor de auto.

Een overzicht met de afgewerkte en nog af te werken stukken kun je op deze kaart bekijken
nieuwe autosnelwegen in Kroatie
Vakantiehuis Maroflin in Crni Lug. Temidden van de natuur op 10 minuten van de snelweg Rijeka-Zagreb. 40 minuten van de zee, 1 uur tot Zagreb. Dť uitvalsbasis voor het bezoeken van IstriŽ en het noorden van KroatiŽ. www.maroflin.com

TOL :
Tol moet je betalen op alle autosnelwegen, nu ook deze in IstriŽ. Enkele uitzonderingen zijn : De ringwegen (Rijeka, Zagreb). De stukken in Istrie met 1x1 rijstroken (van Pazin naar rijeka)
Ook voor de Tunnel Ucka, en de brug naar het eiland Krk moet je tol betalen. (zie toltarieven).
Alle prijzen voor elk stuk autoweg vind je hier : Toltarieven

Toltarieven ook via www.vab.be

Meer over Kroatie & verkeer bij de ANWB : www.anwb.nl

Alle wegenkaarten, maar ook wandelkaarten en wandel- en reisgidsen kan je vinden op www.manymaps.com

klik hier voor het fotoalbum "verkeer"


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 20-03-17. © Hans Van Mulders