>

Nieuws juni 2007

Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Snelweg naar Dubrovnik
vrijdag 29 juni
De snelweg naar Dubrovnik komt weer een stukje dichterbij. Het deel van Split tot Sestanovac is enkele dagen geleden geopend door de Eerste Minister Ivo Sanader. Dit nieuw stuk is 37 kilometer lang en zal je 15 kuna kosten om er over te rijden. Sestanovac ligt op een 20 kilometer voor Makarska.Hittegolf in KroatiŽ
vrijdag 22 juni
Hier mag het dan regenen, in Kroatie hebben ze last van een hittegolf. Temperaturen tot 36 graden in de schaduw en zelfs onofficiele temperaturen tot 39 graden zijn reeds gemeten. De hulpdiensten worden dan ook overstelpt met oproepen voor uitdroging, hoofdpijn, zonneslag en andere typische klachten bij (te) warm weer.
File - Hetzelfde goede weer, gecombineerd met een verlengd weekend (maandag is het 25 juni oprichting van de Kroatische Republiek) zorgde dan weer voor ellenlange files richting kust.


Snelweg Rijeka-Zagreb
woensdag 20 juni
De autosnelweg Rijeka-Zagreb krijgt er weer een stuk viervaksbaan bij. Het gedeelte tussen Bosiljevo (klaverblad richting Split of Zagreb) en Vrbovsko 8 kilometer richting rijeka, is nu een volwaardige autosnelweg. Dit betrekkelijk korte stuk bevat een tunnel, de Veliki Glozac Tunnel en niet minder dan vier viaducten.
Het volledige stuk Rijeka-Zagreb beschikt nu over 100 kilometer volwaardige snelweg, 13 tunnels, 26 viaducten en 6 bruggen.


Offerte voor Peljesac-brug.
woensdag 13 juni
Over de brug die het schiereiland Peljesac met de kust moet verbinden werd al veel geschreven op onze nieuwspagina's (lees ook hier, hier, hier en hier). De voltooiÔng komt nu toch wel dichter met het uitschrijven van een aanbesteding die zal geopend worden op 28 augustus. Vanaf dan mogen mogelijke kandidaten hun bestek aanbrengen.

Het kostprijs wordt geschat op 260 miljoen euro en de bouwheer is de "Hrvatske Ceste". De brug wordt 2300 meter lang en zal daarmee de langste zijn in Kroatie.

De brug zou dan moeten voltooid zijn ten laatste twee jaar na het tekenen van het contract. Vanaf dan is Kroatie een volledig aan elkaar aangesloten geheel. Het zuiden kan dan ongehinderd over de weg bereikt worden zonder langs Neum - het kleine stukje Bosnische kust - te moeten rijden.


Grote Archeologische vondst
donderdag 7 juni
In Solin (nabij Split) zijn vier marmeren sarcofagen gevonden bij wegwerkzaamheden aan een straat die door het centrum loopt. Deze sarcofagen werden gemaakt in opdracht van welstellende inwoners van het oude Solin en werden vervaardigd door Griekse meester steenkappers. Een groep experten is aan het werk gezet om deze unieke vondst te documenteren.


Afbraak illegale huizen.
dinsdag 5 juni
In Kavran worden er momenteel illegaal gebouwde huizen afgebroken. Kavran is een plaatsje op een 20-tal kilometer van Pula, aan de oost-kust van IstriŽ. Niet minder dan 267 illegale gebouwen zullen worden afgebroken. De meeste van deze gebouwen werden reeds door de eigenaars zelf afgebroken. De rest wordt nu afgebroken door de overheid op kosten van de eigenaars.
Alle 267 gebouwen bevonden zich buiten de bouwzone in landbouwgebied of bosgebied waar bouwen niet toegelaten is. Men gaat dus consequent door met de afbraak van illegale bouwsels. Enkele jaren terug was er al de massale afbraak op het eiland Vir, later op het vasteland en nu in IstriŽ. Harde tijden voor die eigenaars, maar om de schoonheid van het land te bewaren is het strikt naleven van de bouwvoorschriften absoluut noodzakelijk.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-10-21, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders