>

Nieuws mei 2007

Vakantiehuis Maroflin
(advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.Snelwegen en bruggen
maandag 21 mei
De Kroatische Minister van Verkeer en zijn Bosnische collega hebben op 15 mei een protocol ondertekend over nieuwe autosnelwegen die door Kroatie en Bosnie gaan lopen. Het gaat meerbepaald over de contactpunten op de grenzen waar de snelwegen de grens over steken. Het eerste project betreft een snelweg van Budapest (Hongarije) over Osijek (Kroatie) tot Sarajevo (B&H) naar Ploce, een havenstad in het zuiden van Kroatie.

Deze route moet dus twee maal de grens over, eens in Svilaj aan de rivier de Sava en eens in Bijaca - Pozla Gora. Deze snelweg zal een totale lengte van meer dan 800 kilometer hebben. De tweede snelweg loopt van Balaton in Hongarije naar Split in Kroatie, ook daarvoor zijn twee grensovergangen nodig. Verwacht nu nog niet direct de aanvang van de werken. Dit protocol is er enkel om technische afspraken te maken waar de snelwegen op elkaar moeten aansluiten en waar er grensovergangen moeten komen.
Brug
Nog nieuws over snelwegen komt ook van het Kroatisch-Bosnisch front, en meerbepaald over de brug (lees ook hier, hier en hier)die het schiereiland Peljesac moet verbinden met het vasteland. Deze brug is omstreden omdat die eventueel de scheepvaart van Bosnie naar open water zou kunnen verhinderen. Ook daaromtrent is er een princiepsakkoord gesloten. De eerste aanbestedingen voor de bouw zijn bezig en niemand betwist Kroatie het recht om die brug te bouwen. Ook heeft de Kroatische Minister Kalmeta beloofd dat de scheepvaart nooit in het gedrang zal komen. Een ander twistpunt zou evenwel het verleggen van de grenzen (in zee) zijn door de bouw van de brug.


Nieuwe brug in Zagreb.
maandag 7 mei
In Zagreb is de nieuwe 'Homeland Bridge' voor het verkeer geopend. Deze verbindt het zuidoosten van de stad met de luchthaven van Zagreb. Het is meteen de grootste brug in Kroatie. De lengte bedraagt 880 meter en de breedte 34 meter. Er zijn 2 rijbanen voor voertuigen in elke richting, een tramspoor en een voetpad en fietspad. Ook een pijplijn voor afvalwater loopt over de brug. Die pijplijn moet het afvalwater ten zuiden van de Sava-rivier brengen naar het zuiveringsstation.


Split-Trogir bijna afgewerkt.
Zondag 13 mei
De autoweg 'Kastela', die Split met Trogir moet verbinden zal pas in de herfst voltooid zijn. De eerste vier kilometer zullen reeds voor het toeristische seizoen af zijn, maar de resterende elf kilometer zal dus later afgewerkt zijn. De vertraging is te wijten aan het verkeer dat niet gestopt wordt voor de werken. Dit bemoeilijkt en vertragd de werken aanzienlijk. De verbinding Split - Trogir is een van de drukste wegen in Kroatie met meer dan 30000 voertuigen per dag.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-10-21, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders