>

Nieuws november 2009

Vakantiehuis Maroflin (advertentie)
Maroflin is een nieuw vakantiehuis in een 'oude' traditionele woning in het berggebied Gorski Kotar. Twee comfortabele appartementen voor een 'andere' vakantie in Kroatie. Meer info : www.maroflin.com.

Peljesac Brug deel VII
dinsdag 10 november
Hier zijn we weer met een aflevering van "de Peljesac Brug". Deze brug moet een verbinding vormen van het vasteland naar het schiereiland Peljesac. De brug wordt dan een onderdeel van het laatste stuk van de snelweg Zagreb-Dubrovnik. Het zie er echter naar uit dat we nog enkele jaren deze laatste kilometers over de "magistrale" zullen moeten rijden.
Door de economische crisis zijn de werken aan de brug immers vertraagd. De voltooiing wordt nu verwacht tegen 2015. Eerder was reeds als einddatum 2011 vooropgesteld. Eerdere berichten hierover vind je hier :
November 2005 ; Februari 2006 ; April 2006 ; Mei 2007 ; Juni 2007; Oktober 2007


Rijeka bypass bijna klaar.
zondag 1 november
De ringweg rond Rijeka (ook de bypass genoemd) zorgt reeds jaren voor problemen. Dit stuk autosnelweg van 8 kilometer bestaat voor een groot gedeelte uit tunnels en bruggen. Bij de aanleg in de jaren 1980 was er weliswaar plaats vrijgehouden voor een verdubbeling van het aantal rijstroken, maar de nodige bruggen en tunnels bestonden enkel op papier.

Daarin komt nu verandering. De werken zijn bijna twee jaren bezig en zijn zo goed als voltooid. Het grootste en meest zichtbare project was de brug over de rivier Rjecina. Deze stroomt in een kloof die - gerekend vanaf de bestaande brug - 100 meter diep is. Ook deze overbrugging moest dus verdubbeld worden. De bouw is nu sinds ťťn maand klaar en de afwerking kan beginnen. Tegen december rijden dan auto's over 4 rijvakken over de kloof en door de tunnels.

De reeds bestaande brug werd gebouwd van 1982 tot 1987 en duurde dus 5 jaar. De nieuwe brug werd voltooid in 19 maanden. De betonwerken zelf duurden slechts 9 maanden. Er werd gewerkt vanaf beide bruggenhoofden door 2 verschillende aannemers.
De nieuwe bypass is 8,85 km lang, er is 2020 meter tunnel en 509 meter brug en viaduct. De brug zelf is qua uiterlijk een bijna identieke copy van de reeds bestaande brug en overspant 208 meter. De totale prijs voor de aanpassing van de ringweg bedroeg 86 miljoen euro.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-10-21, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders