>

Telefoneren

Int. kengetal : 385 (telefoneren vanuit KroatiŽ druk 00 + landcode)

Noodnummers : politie 92 - Brandweer 93 - Ziekenwagen 94 - Wegenwacht 987 - Verkeersinfo 01 464 0800

GSM-gebruikers :
Uw GSM werkt via het roaming-systeem.
  • Voor Nederlanders : via alle Nederlandse operators kan je bellen en gebeld worden in KroatiŽ.

  • Voor de Vlamingen : via alle belgische operators kan je bellen vanuit KroatiŽ.


  • De meeste operators werken samen met de 2 beschikbare Kroatische operators, T-mobile en VIP-net. Vip-net geeft zeer goede ontvangst. Tele-2 is nu de derde operator, maar nog niet in alle delen van Kroatie beschikbaar.
Controleer wel even de tarieven bij uw operator, goedkoop is het meestal niet.
-TIP- 10% Korting op sim-kaarten.
Je kan ook ter plaatse een prepaid-sim-kaart kopen van een plaatselijke operator. Zo ben je lokaal en internationaal goedkoper bereikbaar en kan je lokaal zeer goedkoop bellen. Overal te koop. Sedert enkele maanden is er de oparator "tomato". Deze verkoopt sim-kaarten die enkel binnen Kroatie kunnen gebruikt worden (dus geen roaming), geen mms, enz.. gewoon bellen aan een simpel en voordelig tarief. Dit kan zeer handig zijn als "wegwerp" sim-kaart tijdens je verblijf als je regematig belt met vrienden in Kroatie, maar ook vrij goedkoop om naar huis te bellen. Kopen kan ook via : www.InternationalSIM.eu
Bij het betalen vul als kortingscode "Kroatie.org" in en ontvang 10% korting op je aankopen.

Ga je regelmatig naar Kroatie (elk jaar bv) dan kan je je nummer behouden. Operator VIP heeft een maximum geldigheidsduur voor je krediet van 6 maand (laden van min 100 Kuna), maar daarna blijft je nummer behouden voor 9 maand. Binnen die periode kan je je sim-kaart terug opladen en wordt je eventuele saldo van voordien er bijgeteld. Je verliest dus niets. Bovendien kan je tijdens die 9 maand nog altijd sms-jes ontvangen en de eerste 3 maand kan je ook nog telefoongesprekken ontvangen.

Voor het bellen naar het buitenland vanuit KroatiŽ blijft de telefooncel nog wel de goedkoopste weg. Bovendien kan je ook naar de telefooncel bellen, het nummer staat op elk toestel vermeld.

VOIP
VOIP of Voice Over I.P. is het telefoneren over uw internetverbinding. Zonder tussenkomst van derden kan dit in theorie van uw computer naar gelijk welke andere computer. Er zijn echter firma's die deze dienst iets gemakkelijker maken. Skype is de meest bekende, maar er is nu ook www.voipstunt.com dewelke het mogelijk maakt om via uw computer over internet ook 'gewone' telefoons (zowel GSM als vaste toestellen) te bellen. Normaal moet je daarvoor dan een kleine bijdrage betalen die meestal stukken lager ligt dan het tarief voor internationaal bellen. Maar bij Voipstunt kan je naar verschillende landen GRATIS bellen naar vaste lijnen. Naar Kroatie was het tijdelijk gratis, nu betaal je 1 eurocent per minuut, nog steeds stukken lager ligt dan een 'gewoon' telefoontarief. Het programma dat je download op hun webstek werkt goed, en is gebruiksvriendelijk. Het enige dat je nodig hebt is een hoofdtelefoon met microfoon.

Rechtstreeks bellen van computer naar computer is niet altijd een oplossing om naar Kroatie te bellen aangezien je aan beide kanten best over een snelle verbinding beschikt, en dat is niet altijd het geval voor de Kroatische kant. Al komt daar wel verandering in door de snelle opmars van DSL in grote delen van Kroatie.

Internet : Internet is ook in KroatiŽ zeer populair. Er zijn ook Internetcafť's en in hotels kun je meestal ook wel een e-mailtje plegen.


Telefoneren : In de postkantoren (hoe klein het ook is) kan men altijd telefoneren en aan het loket betalen, ook internationaal. Dit is bovendien de goedkoopste manier om te bellen. Men kan ook telefoonkaarten kopen om te gebruiken in telefooncellen (er zijn er geen met muntstukken) maar dit is voor internationaal bellen duurder; bellen in uw hotel is meestal nog duurder maar natuurlijk wel gemakkelijker (maar nog altijd goedkoper dan vanuit Vlaanderen naar KroatiŽ te bellen). Het duurste is met uw GSM bellen.

Post : Postkantoren (Posta) zijn open van 7 tot 20 uur zonder onderbreking en zaterdag van 7 tot 13 uur. In de toeristische centra zijn deze meestal open tot 21 uur. In elke grote stad is er altijd een loket 24/24 en 7/7 geopend (een idee voor onze post ?) Postzegels kun je uiteraard krijgen in de postkantoren maar ook in je hotel en ongeveer overal waar ze prentkaarten verkopen. DHL en TNT snel-diensten zijn ook beschikbaar in de postkantoren.


Webstek Kroatische telefoonmaatschappij : www.ht.hr

Webstek Kroatische Post : www.posta.hr

Webstek VIP (commerciŽle GSM-operator) : www.vip.hr

VOIP-stunt, gratis bellen via internet: www.voipstunt.comdesktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders