Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-Kroatië

Lotrscaktoren

Lotrscak toren
De Lotrscak toren
Dieventoren
De Hongaarse koning Bela IV gaf de bewoners van de Zagrebse Bovenstad in 1242 bepaalde stadsrechten onder de voorwaarde zij, op eigen kosten, verdedigingswerken zouden optrekken. De Lotrscak-toren, gebouwd in het midden van de dertiende eeuw, is het best bewaarde overblijfsel van die werken, met muren van bijna twee meter dik. De vreemde naam komt van het Latijnse campana latrunculorem, wat zoveel betekent als "dieventoren". 's Avonds werd namelijk de torenklok geluid ten teken van de sluiting van de stadspoorten, zodat allerlei gespuis buiten de muren zou blijven.
Het is niet duidelijk hoe de toren er oorspronkelijk uitzag, want het eerste stadsgezicht met de toren erop stamt pas uit 1530. Daarop staat hij naast een bescheiden poortje, dat in 1812 werd afgebroken. Al in de vijftiende eeuw werd de toren verhuurd aan particulieren, omdat de stad de onderhoudskosten niet meer kon betalen. In het midden van de negentiende eeuw werd de toren met twee verdiepingen verhoogd en voorzien van een observatiepost van de brandweer.

Klok en kanon
In 1876 besloot de gemeenteraad dat elke dag, om 12 uur 's middags precies, vanaf de toren een kanonschot moest worden gelost, zodat alle kerkklokken daarop gelijk konden worden gezet. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zweeg het kanon om buskruit te sparen en omdat de stad het kanonschot een verouderde manier van tijdsaanduiding vond. Toch werd de gewoonte in 1924 in ere hersteld en tegenwoordig is het dagelijkse kanonschot om twaalf uur onlosmakelijk met Zagreb verbonden. Het keiharde schot is in grote delen van de stad te horen.
De Lotrscak-toren is geopend voor het publiek en biedt een mooi uitzicht op de Benedenstad. Verder naar het zuiden, aan de overzijde van de rivier Sava, rijst de socialistische hoogbouw op van de naoorlogse wijk Novi Zagreb.

"Mooiste plekje van de stad"
De Strossmayerpromenade (Strossmayerova setaliste) waaraan de Lotrscak-toren staat, loopt langs de zuidmuur van de Bovenstad. Wie de promenade afloopt, komt langs een zilverkleurig bankje waarop een beeld zit. Het is de schrijver Antun Gustav Matos (1873-1914) die veel over Zagreb schreef en dit het mooiste plekje van de stad vond. Even verder, bij de Lotrscak-toren, staat het stationnetje van de kabelspoorweg naar de Benedenstad. Het spoor is slechts 66 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 30 meter. In 1890 werd de spoorweg in gebruik genomen en is daarmee de oudste vorm van openbaar vervoer in Zagreb. De kaartjes voor bus en tram zijn hiervoor geldig.

Geopend
Dinsdag-zondag: 11.00-19.00

Toegangsprijs
10 kuna



vandaag 12-5-25, laatst aangepast op 06-12-15.