Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-Kroatië

Tomislavplein

plein met standbeeld van ruiter op grote sokkel
Standbeeld van Koning Tomislav op het gelijknamige plein
Station
Wie per trein in Zagreb arriveert, kan zich moeilijk voorstellen dat de inwoners van de hoofdstad ooit klaagden dat het centraal station zo ver buiten de stad lag. Het Tomislavplein, waaraan het station ligt, is nu immers een van de drukste punten in de stad. Het winkelcentrum Importanne, dat zich onder het station uitstrekt, verbindt het oude Zagreb met de grootschalige naoorlogse nieuwbouw in het zuiden. Dat nieuwe Zagreb lijkt in geen enkel opzicht op de Oostenrijkse ambiance van het Tomislavplein.

Koning Tomislav
Het ruiterstandbeeld tegenover het station stelt Tomislav voor, de eerste Kroatische koning, die regeerde van 910 tot 928. In 925 stuurde de paus hem een brief waarin Tomislav rex Croatorum noemde – koning der Kroaten. Tomislav was tevens degene die Dalmatië en Noord-Kroatië met elkaar verenigde. In 1925 bestond de Kroatische staat zodoende duizend jaar, tenminste in theorie want bijna al die tijd werd de dienst uitgemaakt door buitenlandse heersers. Het leek een goed idee het jubileum te vieren met een standbeeld van de grondlegger van de Kroatische staat, maar de praktijk was weerbarstiger. Er was te weinig geld en te weinig brons, en de politieke omstandigheden zaten tegen. Toen het beeld in 1933 eindelijk gereed was, werd nog eens veertien jaar geruzied over de plaats van het beeld, over de vraag of het op een sokkel zou moeten staan, over de tekst op de eventuele sokkel, over de richting waarin Tomislav zou moeten kijken, enzovoort. In 1947 kreeg het beeld pas zijn definitieve plaats tegenover het station.

Kunstpaviljoen
In 1896 vierde een ander land, Hongarije, zijn duizendjarig bestaan. Kroatië hoorde bij het Hongaarse rijk en moest het feestje meevieren. Ironisch genoeg was de Kroatische bijdrage – een compleet gebouw – aan het millenniumfeest van de onderdrukker een stuk indrukwekkender dan het standbeeld van Tomislav waar later zoveel om te doen zou zijn. Na afloop van de millenniumtentoonstelling in Boedapest werd het ijzeren skelet op initiatief van de schilder Vlaho Bukovac overgebracht naar Zagreb. Door de Weense architecten Hellmer en Fellner, die ook het Kroatisch Nationaal Theater hadden ontworpen, werd het skelet aangekleed. Al in 1898 opende de fraaiste tentoonstellingsruimte van Zagreb haar deuren. Op maandagen is het Kunstpaviljoen gratis toegankelijk. Afgezien van de periodieke tentoonstellingen is de interieur van het gebouw zelf de moeite van een bezoek waard.



vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 06-12-15.