Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-Kroatië

Nationaal Theater.

Het Nationaal Theater mooi geel geschilderd en met groot plein ervoor
Het nationaal Theater in Zagreb.
Zo aangeharkt en overzichtelijk als de oostelijke helft (Zrinjevac) van het groene hoefijzer is, zo rommelig is de andere helft ervan. Deze loopt van de Botanische tuin, via het Staatsarchief, naar het Maarschalk Titoplein (Trg marsala Tita) en moet meer van de vele musea dan van de plantsoenen hebben. Midden op het Titoplein staat het Nationaal Theater. Eens in de zoveel tijd demonstreert hier een groep mensen die vindt dat de Joegoslavische communistenleider Tito niet de eer van een plein verdiend.

Musea
Aan het Mazuranicplein (Mazuranicev trg 14) staat het Volkenkundig Museum. Het donkergrijze gebouw met groene koepel herbergt een grote collectie op het terrein van etnografie. De verzameling heeft voornamelijk betrekking op Kroatië (muziekinstrumenten, klederdrachten, sieraden) maar er is ook een afdeling niet-Europese cultuur (Congolese scheermessen, Japans schrijfgerei, houtsnijwerk uit Paaseiland, enzovoort).

Wie even verder loopt en links de hoek omslaat naar het Rooseveltplein, ziet de enorme, grijze gevel van het voormalige gymnasium (Rooseveltov trg 5), waarvan een gedeelte wordt gebruikt door het het Mimara Museum. Dit museum wordt door Kroaten ook wel het “Louvre van de Balkan” genoemd. Dat is overdreven, maar de schatrijke kunstliefhebber Ante Topic Mimara verzamelde niettemin een indrukwekkende hoeveelheid kunst uit alle delen van de wereld: schilderijen van onder andere Renoir, Rubens, Dugas en Rembrandt, Chinees porselein, Perzische tapijten, antiek glaswerk, enzovoort. Bezoekers uit de Lage Landen zullen Jan van de Cappelles “Haven van Dordrecht” (rond 1665) waarderen.

Het okergele Museum van Kunst en Nijverheid (Trg marsala Tita 10), ten slotte, heeft een gevarieerde collectie schilderijen, meubilair, keramiek, muziekinstrumenten. Vooral de verzameling uurwerken in alle soorten en maten is de moeite waard. Het gebouw (1888) is een ontwerp van de Duitse architect Herman Bolle, wiens buste in een nis in de gevel staat.

Nationaal Theater
Het Maarschalk Titoplein wordt gedomineerd door het neobarokke Kroatisch Nationaal Theater. Net zoals de stationsgebouwen van de Hongaarse architect Ferenc Pfaff in het gehele voormalige Habsburgse rijk (inclusief Zagreb) staan, zijn de theaters van de Weense architecten Ferdinand Helmer en Hermann Fellner te vinden van Odessa tot Rijeka. In 1895 voltooide keizer Franz Joseph I symbolisch de bouw met een gouden hamer. Het interieur bestaat uit de vertrouwde combinatie van bladgoud en rood fluweel en heeft een aantal mooie doeken. Het sierdoek is beschilderd door Vlaho Bukovac en heet theatraal “De wedergeboorte van de Kroatische literatuur en kunst”. Het toont de culturele en maatschappelijke Kroatische elite van de negentiende eeuw die een hommage brengt aan Ivan Gundulic (1589-1638), de meest gevierde literator uit Dubrovnik.

Na afloop van een voorstelling komen acteurs en publiek graag op adem in Kazalisna kavana (Theatercafe), een koffiehuis met terras dat een mooi uitzicht heeft op het Nationaal Theater en het Titoplein.

Levensbron
Op het plein voor het theater staat een sprekend werk van de beeldhouwer Ivan Mestrovic, de Levensbron (1905). Het toont een verstrengelde groep naakten die samen een cirkel vormen rond een bron. De figuren omhelzen elkaar en stralen levenslust uit, met uitzondering van de oude man die als enige in de bron kijkt. Een steenworp verder, in de tuin van het rectoraat van de Universiteit van Zagreb, staat nog een beeld van Mestrovic, de “Geschiedenis der Kroaten”. De gebeeldhouwde vrouw draagt de kledij van een weduwe uit het achterland van Dalmatië en heeft op haar schoot een platte steen met een inscriptie in het glagolitisch, het oudste Slavische alfabet dat vooral in Kroatië veel werd gebruikt. Ironische genoeg staat het marmeren origineel van “Geschiedenis der Kroaten” in Belgrado.

Het rectoraat van de universiteit zetelt in een voormalig ziekenhuis. Het complex uit 1855 is het oudste gebouw aan het Titoplein. Aan de overkant van de Frankopanstraat (Frankopanska) staat een roze hoekpand dat onderdak biedt aan het Lexicografisch Instituut, een prestigieuze instelling die encyclopedieën en andere naslagwerken publiceert. De korte Frankopanstraat (met het Mexicaans restaurant Caramba op nr. 6) komt uit op Ilica, de belangrijkste winkelstraat van Zagreb.

Volkenkundig Museum

dinsdag t/m donderdag: 10.00-18.00
vrijdag t/m zondag: 10.00-13.00

Prijs: 15 kuna (donderdags gratis)
Rondleidingen: Kroatisch (35 kuna) en Engels (70 kuna)


Mimara Museum

1 november t/m 30 juni
dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag: 10.00-17.00
donderdag: 10.00-19.00
zondag: 10.00-14.00

1 juli t/m 30 oktober
dinsdag t/m zaterdag: 10.00-19.00
zondag: 10.00-14.00

Prijs: 40 kuna


Museum van Kunst en Nijverheid

dinsdag t/m vrijdag: 10.00-18.00
zaterdag en zondag: 10.00-13.00

Prijs: 30 kuna



vandaag 12-5-25, laatst aangepast op 06-12-15.